Objective: The aim of this study was to investigate the severity and frequency of complaints related to the ear, nose and throat in patients proven to have LPR or patients presenting with symtomps related to LPR.
Study Design: Patients who applied to the ear, nose and throat clinic of Şişli Etfal Hospital with symptomps of LPR and 36 patients proven to have LPR were included in the study. A questionnare of 20 questions regardy the presence, severity and frequency of symptomps were asked to be completed by patients later answers were processed to ases the frequency or patients symptoms due to reflux and the mean severity valve when these symptoms were present.
Results: According to our study the most frequent symptomps patients in our study complained about were “hoarseness” (%86) and the urge to continously clear the throat (%80) when mean severity of symtomps was assessed; on a scale of 0-4. The most severe complaints were a lump in the throat (3.57) and loss of taste sensation (3.00).
Conclusion: As depicted in our study smptomps of LPR may be completely independent of complaints regerding the stomach. This indicates that patients with LPR may present with a wide range of symptoms implying that when such symptoms are present LPR should come to mind and a concise examination should be performed for the diagnosis of LPR.
Amaç: Larengofarengeal reflii (LFR) semptomları ile başvuran ve LFR okluğu kanıtlanmış hastalarda kulak hıırun boğaz ile ilgili şikayetlerin sıklığını ve bu şikayetlerin şiddetinin araştırılması amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi I.Kulak Burun Boğaz Kliniğine olası LFR semptomları ile başvurmuş ve LFR olduğu kanıtlanmış 36 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalara şikayetlerinin varlığının, şiddetinin ve sıklığının sorgulandığı 20 soruluk anket formu dolduruldu. Daha sonra elde edilen cevaplar değerlendirilerek reflüye bağlı şikayetlerin sıklığı ve bu şikayetlerin varlığındaki şiddet ortalaması değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların sonuçları değerlendirildiğinde en sık görülen şikayetlerin ses kısıklığı (%86) ve boğaz temizleme hissi (%80) olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra şikayet varlığında şiddet ortalamasının (0-4) boğazda sertlik hissi (3,57) ve tat almada azalmada (3) en yüksek olduğu saptanmıştır.
Sonuç: Çalışmamızda da tespit ettiğimiz gibi, LFR mide şikayetleri olmaksızın kendini farklı semptomlarla gösterebilmektedir. Bu nedenle LFR’/i hastaların tipik reflü şikayetlerinin yanışını farklı larengofarengeal sistem şikayetleriyle de başvurabilecekleri akılda tutulmalı ve LFR tanısında dikkatli bir sorgulama ve değerlendirme yapılmalıdır.