Objective: Necrotizing fasciitis (NF) requires surgical intervention and has high morbidity and mortality. Furthermore, it can be confusing with some skin diseases such as cellulitis. We investigated the roles of clinical and laboratory parameters at the time of admission to the hospital in the differential diagnosis of NF and cellulitis patients.
Methods: Patients with cellulitis and NF located between the nipple level and the knee between January 2018 and January 2021 were included in our retrospective study. The fever, history, complete blood count results, blood biochemistry, C-reactive protein and procalcitonin values of the patients at the time of admission to the emergency department, length of hospital stay, mortality rates, and laboratory risk indicator for necrotizing fasciitis (LRINEC) scores were recorded and evaluated whether there was a dif- ference in both patient groups.
Results: A total of 55 patients, including 26 patients in the NF group and 29 patients in the cellulite group, were included in the study. It was observed that patients with NF applied to the hospital statistically earlier, had higher leukocyte, platelet and neutro- phil levels, had longer hospital stays and had higher mortality numbers.
Conclusion: In high leukocyte, platelet, and neutrophil levels in the case of cellulitis patients, the clinician should follow the patient’s clinic course closely and keep NF in mind.
Amaç: Nekrotizan fasiit cerrahi müdahale gerektiren ve yüksek morbidite ve mortaliteye sahip bir hastalık olup ayrıca selülit gibi bazı cilt hastalıkları ile karıştırılabilir. Bu çalışmamızda nekrotizan fasiit ve selülit hastalarının ayırıcı tanısında hastaneye başvuru anındaki klinik ve laboratuvar parametrelerin rollerini araştırdık.
Yöntemler: Retrospektif olarak tasarlanan çalışmamıza Ocak 2018 ile Ocak 2021 tarihleri arasında meme başı ile diz arasında yerleşimli selülit ve nekrotizan fasit tanısı alan hastalar dahil edilmiştir. Hastaların acil servise başvuru anındaki ateş, özgeçmiş, tam kan sayımı sonuçları, kan biyokimyası, c-reaktif protein (CRP) ve prokalsitonin değerleri, hastanede kalış süreleri, mortalite oranları, nekrotizan fasiit için laboratuvar risk göstergesi (LRINEC) skorları kaydedildi ve her iki hasta grubunda fark olup olmadığı değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya nekrotizan fasiit grubundan 26 hasta ve selülit grubundan 29 hasta olmak üzere toplam 55 hasta dahil edildi. İstatistiksel olarak nekrotizan fasiitli hastaların hastaneye daha erken başvurduğu, lökosit, trombosit ve nötrofil düzeylerinin daha yüksek olduğu, hastanede kalış sürelerinin daha uzun olduğu ve mortalite sayılarının daha yüksek olduğu görüldü.
Sonuç: Selülitli hastalarda lökosit, trombosit ve nötrofil düzeylerinin yüksek olması durumunda, klinisyen hastanın klinik seyrini yakından takip etmeli ve nekrotizan fasiiti akılda tutmalıdır. (SETB-2023-04-057)