ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
The Medical Bulletin of Sisli Etfal Hospital
Can Galanin Be Used as a Marker of Microvascular Dysfunction in Prehypertensives? [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. Accepted Articles: SETB-64188 | DOI: 10.14744/SEMB.2024.64188

Can Galanin Be Used as a Marker of Microvascular Dysfunction in Prehypertensives?

Muhammed Esad Cekin1, Seref Kul2, Gonul Aciksari2, Emrah Erdal3, Fatma Betul Ozcan4, Mustafa Caliskan2
1Department of Cardiology, Bolu Abant Izzet Baysal University Faculty of Medicine, Bolu, Türkiye
2Department of Cardiology, Istanbul Medeniyet University, Goztepe Prof. Dr. Suleyman Yalcin City Hospital, Istanbul, Türkiye
3Department of Cardiology, Prof. Dr. Cemil Tascioglu City Hospital, Istanbul, Türkiye
4Department of Cardiology, Duzici State Hospital, Osmaniye, Türkiye

Objective: Coronary microvascular dysfunction is present in large percentage of the population, and it has been shown to have a pathological and prognostic role in many conditions. Therefore, early detection of microvascular dysfunction is important, especially in selected populations. The aim of this study was to investigate the association of galanin with coronary flow reserve (CFR) in prehypertensive individuals to determine whether it can be used as a marker to detect microvascular dysfunction.
Methods: A total of 100 participants, 50 prehypertensive and 50 normotensive were included in this prospective study. Serum galanin levels were measured and CFR were calculated by detailed transthoracic echocardiography.
Results: CFR was significantly lower in the prehypertensive group (p<0.001). Also galanin values were numerically lower in the prehypertensive group, but the difference between the groups did not reach statistical significance (p=0.062). There was no significant correlation between CFR and galanin (r=-0.161 p=0.11)
Conclusion: Lower CFR values in prehypertensives suggest that, microvascular dysfunction starts above normotensive values even if hypertension not develop. The reason why low galanin levels were not statistically significant in prehypertensives and no correlation was found between Galanin and CFR may be due to the small study population. Relationship between galanin, prehypertension and microvascular dysfunction will become clearer if large-scale population studies are carried out.

Keywords: Coronary flow reserve, galanin, microvascular dysfunction, prehypertension

Galanin Prehipertansiflerde Mikrovasküler Disfonksiyonun Bir Belirteci Olarak Kullanılabilir mi?

Muhammed Esad Cekin1, Seref Kul2, Gonul Aciksari2, Emrah Erdal3, Fatma Betul Ozcan4, Mustafa Caliskan2
1Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Anabilim Dalı, Bolu
2İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, İstanbul
3Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, İstanbul
4Düziçi Devlet Hastanesi, Kardiyoloji Kliniği, Osmaniye

Amaç: Koroner mikrovasküler disfonksiyon toplumun büyük bir kısmında mevcut olup, birçok durumda patolojik ve prognostik bir role sahip olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle, bilhassa seçilmiş popülasyonlarda mikrovasküler disfonksiyonun erken tespiti önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı, prehipertansif bireylerde, galaninin koroner akım rezervi (KAR) ile ilişkisini araştırarak mikrovasküler disfonksiyon tespiti için bir belirteç olarak kullanılıp kullanılamayacağını belirlemektir.
Yöntem: Bu prospektif çalışmaya 50 prehipertansif ve 50 normotansif olmak üzere toplam 100 katılımcı dahil edilmiştir. Ayrıntılı transtorasik ekokardiyografi yapılarak koroner akım rezervleri ve serum galanin düzeyleri ölçülmüştür.
Bulgular: Prehipertansif grupta KAR anlamlı olarak daha düşüktü (p<0.001). Galanin değerlerininde prehipertansif grupta sayısal olarak daha düşük olmasına rağmen gruplar arasındaki fark istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı (p=0.062). KAR ile galanin arasında anlamlı bir korelasyon saptanmadı (r=-0.161 p=0.11)
Sonuç: Prehipertansiflerde KAR değerlerinin daha düşük olması, hipertansiyon gelişmese bile normotansif değerlerin üzerinde mikrovasküler disfonksiyonun başladığını göstermektedir. Galaninin gruplar arasında istatistiksel olarak farklı saptanmaması ve KAR ile arasında korelasyon saptanmamasının nedeni çalışma popülasyonunun nispeten küçüklüğünden kaynaklanabilir. Galanin, prehipertansiyon ve mikrovasküler disfonksiyon arasındaki ilişki, geniş çaplı popülasyon çalışmaları yapıldığında daha net hale gelecektir. (SETB-2024-01-023)

Anahtar Kelimeler: Koroner akım rezervi, galanin, mikrovasküler disfonksiyon, prehipertansiyon



Corresponding Author: Muhammed Esad Cekin
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale