Objective: The aim of this study is to evaluate the administration rates of BCG, diphteria- pertussis- tetanus (DPT), measles, polio and hepatitis B and the factors affecting these rates in 1-24 months old inpatients of the 3rd Pediatric Clinic ofSisli Etfal Research and Education Hospital which is located in downtown (central) Istanbul and has a patient profile largely composed of patients from low and very low socio-economic background.
Study Design: All of the 1-24 months old inpatients admitted in the first three months of2001to the 3rd pediatric clinic of the Sisli Etfal Research and Education Hospital were included in the study. Vaccination history for BCG, DPT, polio, measles and hepatitis B is investigated.
Results: The average age of the 250 patients included in the study was 7.6±5.4 months and the male: female ratio was 1.63. Proper vaccination rates for BCG, measles, DPT, polio, and hepatitis B were 70.5%, 47.5%, 35.9%, 35.0% and 22.4%, respectively. Four of five vaccines were found to be missed in 50% of the 250 patients and full vaccination schedule was completed by only one patient. Four (2%) infants in the study group were not administered any vaccines. The reasons for missing or absent vaccination were sickness in the vaccination time for 56.6% of cases, lack of information of the family in 42.1% of the cases and ignorance and lack of interest for 1.3% of the cases. It was also found that 30.6% of the 250 patients had at least one admission to a health care center in the past.
Conclusion: Administration rates of the routine vaccines is very low for the study group in question. It is believed that taking advantage of the chances to initiate the vaccination schedule might significantly increase the vaccination rates.
Amaç: Bu çalışmada İstanbul’un merkezi bir yerinde bulunan ve toplumun düşük ve çok düşük sosyo-ekonomik gruplarının başvurduğu Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi süt çocuğu servisine tedavi için yarmakta olan 1 - 24 aylık çocuklarda rutin aşılar olan BCG, Difteri-Boğmaca-Tetanoz karma aşısı ( DBT), Kızamık, Polio ve Hepatit B aşıları ile aşılanma oranlan ve bunu etkileyen çeşitli faktörler araştırılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Şişli Etfal Eğitim ve araştırma Hastanesi Üçüncü Çocuk Hastalıkları Kliniğinde yatarak tedavi gören 1-24 ay çocuklar alınmıştır. Bu amaçta 2001 yılının ilk üç ayında ilgili servise yatan her vaka çalışmaya alınmış ve BCG, DBT, Oral Polio, Kızamık ve Hepatit B aşılarının yapılma oranları öğrenilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya alınan 250 çocuğun ortalama yaşları 7.6±5.4 ay ve erkek kız oranı 1.63 olarak bulunmuştur. BCG, Kızamık, Difteri-Boğmaca- Tetanoz karma aşısı, Polio ve Hepatit B aşıları ile tam aşılanma oranları sırasıyla %70.5, %47.5, %35.9, %35 ve %22.4 olarak bulunmuştur. İncelenen 250 çocuktan %50‘ sinin dört veya beş aşısının eksik olduğu, yalnızca bir çocuğun bütün aşılarının tam olarak yapıldığı görülmüştür. Dört çocuk (%2) ise hiç aşılanmamıştır. Aşıların eksik veya hiç yapılmamasının sebepleri olarak %56.6 oranında aşılama döneminde hastalık, %42.1 oranında ailenin bu konudaki bilgisizliği ve %1.3 oranında ihmal ve ilgisizlik saptanmıştır, incelediğimiz 250 çocuğun % 30.6’sının daha önceden de en az bir kere herhangi bir sebeple bir sağlık kuruluşuna başvurduğu saptanmıştır.
Sonuç: Sonuç olarak bu sosyal grupta rutin aşılamanın ciddi oranda eksik yapıldığı ve kaçırılan aşı fırsatlarının değerlendirilmesi durumunda aşılama oranlarının önemli ölçüde artacağı sonucuna varılmıştır.