ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
The correlation of clinical, mrg and emg findings of [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2006; 40(4): 33-38

The correlation of clinical, mrg and emg findings of

Beril Özcan1, Füsun Şahin1, Tuğçe Balcı2, Figen Yılmaz1, Banu Kuran1
1Department of Physical Therapy and Rehabilitation, Şişli Etfal Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey
2Department of Physical Therapy and Rehabilitation, Bayrampaşa State Hospital, Istanbul, Turkey

Objective: The objective of this study is to examine the degree of concordance between clinical findings and lumbar magnetic resonance imaging (MRG) and lower extremity electromyographic (EMG) examinations in patients with lombar discal hernias.
Material and Method: Thirty four patients who had MRGs and EMGs and treated on in-patient basis were examined retrospectively. In patients the degrees of concordance between positive nerve traction tests, and clinical status as indicated by the presence of at least one neurological sign were explored. The patients were grouped clinically as definite, probable and possible cases with radiculopathy.
Results: In our patients degrees of correlations between clinical status and EMG or MRG were at identical level (48,2 %). However degree of concordance between EMG and MRG for the same clinical level was 38 percent. In 88 percent of 18 patients conforming with definite radiculopathy signs of physical examination and EMG were in concordance while for MRG the concordance rate was 77 percent. In this patient group degree of concordance for EMG and MRG was found to be 66 percent. In cases with probable radiculopathy, degrees of concordance between clinical findings and EMG or MRG were 75 and 62 percent respectively. Degree of concordance for both EMG and MRG was detected to be 56 percent.
Conclusion: In patients with symptoms of apparent radiculopathy, auxiliary diagnostic examinations have confirmed the presence of radiculopathy with a greater precision. However still MRG and EMG should be considered as complementary tests to physical examination in the assessment of lombar radiculopathy.

Keywords: Lomber Radiculopathy, EMG, MRI, Clinical Diagnosis

Lomber radikülopati bulguları olan hastalarda klinik, mrg ve emg ilişkisi

Beril Özcan1, Füsun Şahin1, Tuğçe Balcı2, Figen Yılmaz1, Banu Kuran1
1Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği, İstanbul
2Bayrampaşa Devlet Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği, İstanbul

Amaç: Bu çalışmanın amacı lomber disk hernisi olan hastalarda klinik bulgular ile lomber manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve alt ekstremite elektromyografik (EMG) inceleme yöntemlerinin ilişkisini incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde yatarak tedavi görmüş MRG ve EMG‘leri mevcut 34 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastalarda femoral germe ve düz bacak kaldırma gibi sinir germe testlerinin pozitifliği ile birlikte en az bir nörolojik araz varlığının işaret ettiği klinik seviye ile, MRG ve EMG’nin gösterdiği seviyenin uyumu incelendi. Hastalar klinik olarak kesin radikülopati (sinir germe testi pozitifliği ve en az bir nörolojik araz varlığı) ve olası radikülopti (sinir germe testi pozitifliği veya bir nörolojik araz varlığı) grubu olarak 2 gruba ayrıldı.
Bulgular: Hastalarımızda klinik seviye ile EMG uyumu %70 ve klinik seviye ile MRG uyumu oranları eşitti %65 idi. Aynı seviye için EMG ile MRG uyumu oranı ise %53 idi. Kesin radikülopati tanımlamasına uyan 18 hastanın %88’inde muayene bulguları ile EMG uyumlu iken, MRG uyumu %77 oranında idi. Bu hasta grubunda hem EMG hem MGR uyumu oranı %66 bulundu. Olası radikülopati grubunda klinik bulgular ile EMG uyumu oranı %75, klinik bulgular ile MRG uyumu %62 idi. Hem EMG hem MRG uyumu oranı da %56 bulundu.
Sonuç: Açık radikülopati semptomları olan hastalarda yardımcı tanısal tetkikler yüksek oranda radikülopati varlığını doğrulamıştır. MRG ve EMG lomber radikülopati değerlendirmesinde halen muayeneyi tamamlayıcı tetkikler olarak kabul edilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Lomber Radikülopati, EMG, MRG, Klinik tanı

Corresponding Author: Beril Özcan, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale