Objective: Certain skin diseases have been associated with increased alcohol consumption. Our aim was to investigate whether alcohol use and addiction have any effect on dermatologic diseases and relationship between alcohol consumption and cutaneous disease.
Method: A total of 100 patients with psychiatric comorbidity and diagnosed with psychodermatologic disease (psoriasis, acne, chronic uticaria, psychogenic pruritus, alopecia areata), 60 patients with chronic dermatosis and 74 healthy subjects were enrolled to this study. They were given a questionnaire including sociodemographic characteristics, the history of the disease, the questions aimed to examine relationship between alcohol use and cutaneous disease, and Michigan Alcoholism Screening Test (MAST). All data were assessed statistically.
Results: The ratio of alcohol consumption in our study population was 14,9%. The prevalence percentages of alcohol usage in the group of psychodermatologic diseases, in the group of chronic diseases and normal population were 18%, 8,3% and 16,2% respectively. This difference between the groups was not significant statistically (p=0.236). In terms of MAST score, the difference between the groups was not significant statistically (p=0.075). However, the relationship between alcohol and skin disease could not been evaluated because of the rate of alcohol use was low.
Conclusion: Patients with dermatologic diseases associated with psychosocial morbidity did not consume more alcohol than patients with other chronic diseases and normal population. However, because of different sociocultural effects, there is a need of broad-scale and multicenter studies for more determinative results.
Amaç: Bazı deri hastalıkları artmış alkol tüketimi ile ilişkilidir. Amacımız farklı deri hastalıklarında alkol kullanımının artıp artmadığı ve bağımlılık düzeyine gelip gelmediğini sorgulamak ayrıca hastalık ile alkol tüketimi arasındaki ilişkiyi değerlendirmekti.
Yöntem: Psikiyatrik komorbiditesi olan ve psikodermatolojik hastalık tanısı alan 100 hasta (psöriazis, akne, kronik ürtiker, psikojenik pruritus, alopesi areata) ve kontrol grubu olarak psikiyatrik komorbiditesi olmayan psikodermatolojik hastalık dışında kronik dermatozu olan 60 hasta ve 74 sağlıklı birey çalışmaya alınarak, tüm katılımcılara sosyodemografik özellikleri, hastalık öyküsü, alkol kullanım süresi ve deri hastalığı-alkol kullanım ilişkisini sorgulamayı amaçlayan anket formu ve Michigan Alkolizm Tarama Testi (MATT) dolduruldu. Veriler istatistiksel olarak analiz edildi, p<0.05 anlamlı kabul edildi.
Bulgular: Araştırmaya katılan 234 bireyin sadece 35’i (%14,9) günlük hayatında alkol kullanıyordu. Alkol kullanım oranı psikiyatrik komorbiditenin eşlik ettiği psikodermatolojik hastalık grubunda %18 (n: 18), kronik dermatozu olan hasta grubunda %8,3 (n: 5), normal popülasyonda ise %16,2 (n: 12) saptandı, aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,236). Araştırmaya katılan gruplar arasında MATT puanı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmedi (p=0.075). Hastalık-alkol tüketimi arasındaki ilişki ise alkol kullanım oranın düşük olmasından dolayı değerlendirilemedi.
Sonuç olarak psikososyal morbidite ile ilişkili dermatolojik hastalığı olan hastalar, diğer kronik dermatozu olan hastalara ve sağlıklı bireylere oranla daha fazla alkol kullanmıyordu. Bununla birlikte farklı sosyokültürel etkiler nedeniyle daha belirleyici sonuçlar için geniş ölçekli ve çok merkezli çalışmalara gereksinim vardır.