OBJECTIVES: In this study, we aimed, to evaluate the suspectibility to quinolones of different bacteria isolated fdom clinical materials.
MATERIAL AND METHOD: The suspectibility to ofloxacin, pefloxacin, ciprofloxacin of 120 bacterial strains isolated from clinical materials was investigated in our clinical microbiological laboratories.
RESULTS: The most susceptible microorganisms to quinolones were Proteus species with 100% susceptibility. The susceptibility of E.coli was 90%, Eenterobakter and Klebsiella was 75%, Citrobakter species was 20% and it was the lowest. The susceptibility of Staphylococcus species was 90%, Pseudomonas species was 50%.
CONCLUSION: According to our study, yet there isn’t any serious resistance problem with the quinolones.
AMAÇ: Bu çalışmada klinik materyallerden izole edilen bakterilerin florokinolon grubuna dahil antibiyotiklere duyarlılıklarını belirlemeyi amaçladık.
MATERYAL-METOD: Klinik Mikrobiyoloji laboratuvarına gelen materyalden izole edilen 120 bakteri suşunda ofloksasin, pefloksasin ve siprofloksasin duyarlılığı araştırıldı.
BULGULAR: Kinolonlara karşı en duyarlı mikroorganizma %100 oranıyla proteus grubu enterik basiller bulunurken E.col ‘ı de duyarlılık %90 üzerinde Enterobakter ve Klebsielların yaklaşık %75’i duyarlı bulundu. Citrobakter duyarlılığı %20 oranı ile en düşük olan enterik basil olarak saptandı. Stafılokok suşlarında kinolon duyarlılığının yaklaşık %90 civarında olduğu görüldü. Pseudomonas suşlarında duyarlılık yaklaşık %50 civarında bulnmuştur.
SONUÇ: Florokinolonlara karşı ciddi bir direnç problemiyle karşı karşı olmadığımız sonucuna varıldı.