ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
Importance of serum and urine tripsinogen activation peptid in acute pancreatitis [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2012; 46(2): 43-48

Importance of serum and urine tripsinogen activation peptid in acute pancreatitis

Yasin Kara1, Tamer Karsidag2, Sefa Tüzün2
1İvrindi State Hospital, Balıkesir, Turkey
2Ministry of Health, Haseki Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey

Objective: In this study, the biochemical markers which can be used to detect early stage, and prognosis of the severity of pancreatitis were studied.
Methods: According to clinical and laboratory findings, 38 patients with the diagnosis of acute pancreatitis were included in the study group. On admission, 24 and 48 hours later, blood and urine samples of patients were taken, and clinical evaluations were performed. Amylase, creatine phospho kinase, blood leukocytes, serum Trypsinojen activation peptide, activation peptide values Trypsinojen urine, the Apache-II illness severity score and Ranson criterias for pancreatitic mortality was recorded three times for each patients.
Results: Between Apache-II score on admission and leukocytes and serum TAP values on admission, as well as 48th hour Apache-II score showed a significant correlation between 48th hour CRP and serum TAP values. 48th hour blood leukocytes showed a significant correlation between 48th hour Apache-II score, C-reactive protein (CRP) and serum TAP values. There was no meaningful correlation between urine TAP values and leukocyte values on admission and at 48th hour. Arrival, 24th hour and 48th hour serum and urine TAP of patients were
compared with the control groups and we found significant differences for all three time periods.
Conclusion: Serum and urine TAP in acute pancreatitis has increased by approximately three fold when compared with healthy individuals. These values were high on admission.

Keywords: Acute pancreatitis, tripsinogen activation peptid, tripsinogen-2

Akut pankreatit tanısında serum ve idrarda tripsinojen aktivasyon peptidinin önemi

Yasin Kara1, Tamer Karsidag2, Sefa Tüzün2
1İvrindi Devlet Hastanesi, Balıkesir
2Sağlık Bakanlığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul

Amaç: Bu çalışmada pankreatit şiddetini ve prognozunu erken dönemde saptamada kullanılabilecek biokimyasal belirteçler üzerinde çalışıldı.
Yöntemler: Klinik ve laboratuvar bulgularına göre akut pankreatit tanısı alan toplam 38 hasta çalışma grubuna dahil edildi. Hastaların geliş anında, 24 ve 48 saat sonra, kan ile idrar örnekleri alınıp, klinik değerlendirmeleri yapıldı. Her hastada amilaz, kreatin fosfo kinaz, kan lökosit, serum Trypsinojen activation peptide (TAP), idrar TAP değerleri, Apache-II hastalık ciddiyet skoru ve Ranson pankreatit mortalite kriterleri üç zamanlı olarak kaydedildi.
Bulgular: Hastaların geliş Apache-II skoru ile geliş lökosit ve serum TAP değeri arasında, ayrıca 48. saatteki Apache-II skoru ile 48. saatteki C-reaktif protein (CRP) ve serum TAP değerleri arasında anlamlı bir korelasyon saptandı. Kırksekizinci saatte lökosit değeri ile 48. saatteki Apache-II skoru, CRP ve serum TAP’ı arasında anlamlı bir korelasyon saptandı. İlk gelişte veya 48. saatte idrar TAP’ı ile lökosit arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon izlenmedi. Hastaların geliş, 24. saat ve 48. saat serum TAP ve idrar TAP değerleri kontrol grupları ile karşılaştırıldığında her üç zaman dilimi için de fark anlamlı bulundu.
Sonuçlar: Akut pankreatitte serum ve idrar TAP’inin sağlıklı bireylere göre yaklaşık üç kat artış gösterdiğini kaydettik. Değerleri hastaların ilk gelişinden itibaren yüksek bulduk.

Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, tripsinojen aktivasyon peptidi, tripsinojen-2

Corresponding Author: Tamer Karsidag, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale