Objective: In this study importance of health units which display activities in schools and their contribution to education and training system was evaluated. Healthcare services in schools provide protection from diseases and bad habits, treatment, physical and mental rehabilitation in adolescents. Health state of students in period of development plays important role in their future health.
Methods: In this part of the study correlation of healthcare services and efficacy of education programs were observed. Data of I.Ü., I.T.Ü, Uğur High school and Kültür High school were evaluated.
Results: Especially visit/year numbers were found to be very low in university students (0,157-0,486/year).
Conclusions: It is obvious that existing school healthcare services and their executed programs have deficiencies and problems. To be able to overcome these problems ministry of health, ministry of national education and public health departments of universities should organize collective work which will address to problems and figure them out.
Amaç: Bu çalışmada; okullarda faaliyet gösteren sağlık birimlerinin önemi ve eğitim-öğretime katkıları incelenmiştir. Okullardaki sağlık hizmetlerinin, ergenlik çağındaki öğrencileri hastalık ve kötü alışkanlıklardan koruma, tedavi etme, ruhsal ve bedensel olarak rehabilite etme konularında olumlu etkileri vardır. Gelişme çağındaki öğrencilerin okul dönemindeki sağlık düzeylerinin, ileri yaş dönemlerinde sağlık düzeylerini belirleyici rol oynayacağı öngörülmektedir.
Yöntemler: Çalışmanın uygulama bölümünde, okullardaki sağlık hizmetleriyle, eğitim programının etkinliği arasındaki ilişki istatistiksel olarak incelenmiştir. Çalışmaya İ.Ü., İ.T.Ü., Uğur Koleji ve Kültür Koleji verileri alınmıştır.
Bulgular: Bu veriler ışığında özellikle yüksek öğrenim öğrencilerinin yıllık vizite sayıları oldukça düşük bulunmuştur (0,157-0,486/yıl).
Sonuçlar: Mevcut okul sağlığı birimlerinin ve uyguladıkları programların eksiklikleri ve sorunları bulunduğu açık bir gerçektir. Bu eksikliklerin giderilmesi amacı ile sağlık bakanlığı, milli eğitim bakanlığı ve üniversitelerin halk sağlığı kürsüleri başta olmak üzere ilgili bölümlerinin bir araya gelerek ortak çalışmalar yapması, sorunları yerinde tespit ederek güncel ve etkin çözümler üretmeleri gerekmektedir.