ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
Coming out of the hypercalcemic coma dramatically by applying iv pamidronate and sc calcitonin concomitant treatment which is due to very seldom etiology [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2002; 36(2): 62-68

Coming out of the hypercalcemic coma dramatically by applying iv pamidronate and sc calcitonin concomitant treatment which is due to very seldom etiology

Mehtap Dalkılıç Çalış1, Gül Çağrı Erol2, Fatih Borlu2, Ebru Em2, Hülya Tanes Açıkel2
1Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyasyon Onkolojisi Kliniği, İstanbul
2Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 3. Dahiliye Kliniği, İstanbul

The plasma calcium is maintained at a remarkably constant concentration by a complex homeostatic mechanism which is only partially understood. A multitude of cell and organ functions are dependent on the maintenance of the extracellular fluid calcium concentration within a very narrow range. Hypercalcemia is rarely a presenting sign of malignency, except in patients with parathyroid carcinoma, human T-cell lympotropic virus type-1 lymphoma, or multiple myeloma. In this article, a rarely occured coma of hypercalcemia due to very seldom etiology is presented and then coming out of the coma dramatically by applying IV Pamidronate and SC Calcitonin concomitant treatment and interesting clinic progress is explained.
Result: Clinicians are frequently confronted with hypercalcemia as an isolated laboratory abnormality. In practice 90 percent of cases are due either to primary hyperparathyroidism or to malignancy. Thus, the first two conditions that the clinician considers when faced with differential diagnosis of hypercalcemia is whether the underlying disorder responsible is malignancy or primary hyperparathyroidism.

Keywords: The coma of hypercalcemia, malignency, stomach carcinoma, pamidronate, calcitonin.

Nadir etyolojili bir hiperkalsemi komasından pamidronat ve kalsitonin tedavisiyle çıkış

Mehtap Dalkılıç Çalış1, Gül Çağrı Erol2, Fatih Borlu2, Ebru Em2, Hülya Tanes Açıkel2
1Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Radyasyon Onkolojisi Kliniği, İstanbul
2Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 3. Dahiliye Kliniği, İstanbul

Kalsiyum dengesi yalnızca bir kısmı anlaşılabilmiş kompleks bir homeostatik mekanizma tarafından oldukça belirgin konsantrasyonda devam ettirilir. Hücre ve organ fonksiyonlarının büyük bir çoğunluğu, ekstrasellüler sıvı kalsiyum konsantrasyonunun çok dar sınırlar içinde devam ettirilmesine bağımlıdır. Malignitenin işareti olarak lıiperkalseminin bulunması paratroid karsinomu, HTLV tip- I lenfoma veya multipl myeloma dışında oldukça seyrektir. Bu makalede oldukça seyrek görülen bir etyolojiyle oluşan hiperkalsemi koması olgusu sunulmuş; ıııtravenoııs (IV) Panıidronat ve subcutaneus (SC) Kalsitonin ardışık tedavisi ile komadan dramatik bir şekilde çıkış ve ilginç klinik seyir anlatılmıştır.
Sonuç: Klinisyenler hiperkalsemiyle sıkça izole bir laboratuar anormallik olarak karşılaşırlar. Pratikte bu nedenlerin %90’nmı primer hiperparatroidiznı ve malignensi oluşturmaktadır. Bundan dolayı klinisyenler hiperkalsemi ile karşılaştıklarında ilk önce bu iki nedeni araştırmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Hiperkalsemik koma, malignité, mide karsinomu, Pamidronat, Kalsitonin.

Corresponding Author: Mehtap Dalkılıç Çalış
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale