Objectives: Nasal obstruction (NO) is a very common complaint in the practice of otolaryngology. The cause of NO can be due to inferior turbinate hypertrophy (ITH), which may be a result of allergic rhinitis, hyperreactivity, hormonal causes, rhinitis medicamentosa or idiopathic. The most commonly used treatments today include local nasal or systemic corticosteroids, cauterization or microdebrider, or thermal ablation with radiofrequency, coblation or ablative laser (mainly carbon dioxide or diode lasers), and submucosal reduction. Erbium YAG laser in non-ablative and SMOOTH thermal mode is considered as a non-invasive treatment and could be a novel and safe alternative.
The aim of this study was to evaluate the safety and performance of a new Erb-laser treatment protocol on bilateral ITH, during and after 3 sessions of treatment throughout 6 months.
Methods: This retrospective study was carried out over 30 patients with complaints of NO, sneezing, itching, discharge, and nasal congestion refractory to medical management from July 2019 to December 2020 in the Department of Otorhinolaryngology of a private hospital in Famagusta, North Cyprus. Symptoms were evaluated subjectively by using NO Score and Visual Analog Scale (VAS). Patients were evaluated at the post-procedural 1st-week, and 1st-, 3rd-, and 6th-month postoperatively. During each follow-up visit, symptoms were reassessed by VAS and NO Score.
Results: Differences between pre-operative and post-operative VAS and NO Scores were statistically significant. All patients had significant symptomatic improvements, which started from the post-operative 1stweek and persisted throughout the follow-up period. The active laser treatment showed high improvement during and after the procedure, regarding NO, and decreased the nasal burden on quality of life.
Conclusion: Erbium YAG laser treatment is a simple, safe, effective, and non-invasive method effective on ITH, with minimal damage on the nasal mucosa. It can be done as an office procedure, with minimal complications. This method will provide a great advantage in the future treatment of NO.
Amaç: Bu çalışmanın amacı, altı ay boyunca 3 seans tedavi sırasında ve sonrasında, bilateral alt konka hipertrofisi üzerinde yeni bir Erb-lazer tedavi protokolünün güvenlik ve performansını değerlendirmektir.
Yöntemler: Bu retrospektif çalışma, Kıbrıs Gazimağusa'da bir Özel Hastanenin Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda Temmuz 2019-Aralık 2020 tarihleri arasında tıbbi tedaviye dirençli burun tıkanıklığı, hapşırma, kaşıntı, akıntı ve burun tıkanıklığı şikayetleri olan 30 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Semptomlar Nazal Obstrüksiyon Skoru ve Görsel Analog Skala kullanılarak subjektif olarak değerlendirildi. Hastalar postoperatif 1.hafta, 1., 3. ve 6. aylarda değerlendirildi. Her kontrolde semptomlar Görsel Analog Skala ve Nazal Obstrüksiyon Skoru ile yeniden değerlendirildi.
Bulgular: İşlem öncesi ve sonrası Görsel Analog Skala ve Nazal Obstrüksiyon Skorları arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlıydı. Tüm hastalarda işlem sonrası birinci haftadan itibaren başlayan ve takip süresi boyunca devam eden önemli semptomatik düzelme oldu. Aktif lazer tedavisi, işlem sırasında ve sonrasında burun tıkanıklığında yüksek oranda iyileşme gösterdi ve burun semptomlarının yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkisini azalttı.
Sonuç: Erbium YAG lazer tedavisi, alt konka hipertrofisinde etkili, nazal mukozada minimal hasar ile basit, güvenli ve noninvaziv bir yöntemdir. Minimal komplikasyon ile ayaktan tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Bu metod gelecekte burun tıkanıklığı tedavisinde büyük avantaj sağlayacaktır. (SETB-2021-06-183)