Objectives: Although ganglion impar blockade has long been an effective procedure in the treatment of coccydynia, the pulsed radiofrequency (PRF) of the ganglion impar (GI) is a relatively new approach for the management of coccydynia. In the present study, we aimed to retrospectively evaluate patients who underwent GI PRF due to coccydynia.
Methods: Twenty-six patients diagnosed with coccydynia and treated with a PRF of the GI were included in this retrospective study. Clinical characteristics of the patients and treatment success were evaluated. Pain intensity was evaluated using a visual analog scale (VAS).
Results: The study included 19 (73.1%) female and 7 (26.9%) male patients. The median age of the patients was 45 (IQR: 24–60) years, and the etiology of pain was trauma in 21 (80.8%) of the 26 patients evaluated. There was a statistically significant decrease in VAS scores after GI PRF (Respectively; 6 [IQR: 6–7] and 2 [IQR: 0–3]). The PRF of the GI treatment success was 84.6%. Treatment success was 100% in patients with neuropathic pain and 59.1% in patients with nociceptive pain.
Conclusion: GI PRF is an effective and reliable procedure with low complication rate for pain relief in coccydynia.
Amaç: Ganglion impar blokajı, koksidini tedavisinde uzun süredir etkili bir prosedür olmasına rağmen, impar ganglionunun pulse-radyofrekans uygulaması koksidini tedavisi için nispeten yeni bir yaklaşımdır. Bu çalışmada, koksidini nedeniyle impar ganglionunun pulse-radyofrekans uygulaması gerçekleştirilen hastaları retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık.
Metod: Bu retrospektif çalışmaya koksidini tanısı konan ve impar ganglionunun pulse-radyofrekans uygulaması ile tedavi edilen yirmi altı hasta dahil edildi. Hastaların klinik özellikleri ve tedavi başarıları değerlendirildi. Ağrı şiddeti vizüel analog skala kullanılarak değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya 19 (%73.1) kadın ve 7 (%26.9) erkek hasta dahil edildi. Hastaların median yaşı 45 (IQR: 24-60) idi ve değerlendirilen 26 hastanın 21'inde (%80.8) ağrı etiyolojisi travma idi. İmpar ganglionunun pulse-radyofrekans uygulaması sonrası VAS skorlarında istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş mevcuttu [Sırasıyla; 6 (IQR: 6-7) ve 2 (IQR: 0-3)]. İmpar ganglionunun pulse-radyofrekans uygulaması ile tedavi başarısı %84,6 idi. Tedavi başarısı nöropatik ağrısı olan hastalarda %100, nosiseptif ağrısı olan hastalarda ise %59,1 olarak bulundu.
Tartışma: Sonuç olarak, impar ganglionunun pulse-radyofrekans uygulaması ile tedavi, koksidininin giderilmesinde düşük komplikasyon oranı ile etkili ve güvenilir bir işlemdir. (SETB-2021-11-330)