ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
Giant ovarian masses, gynecologic, anestetic and pathologic assessment; analysis of four cases [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2013; 47(1): 35-40 | DOI: 10.5350/SEMB2013470108

Giant ovarian masses, gynecologic, anestetic and pathologic assessment; analysis of four cases

Alev Atış Aydın1, Savaş Özdemir, Kaan Pakay, Ulufer Sivrikaya, Nedim Polat, Nimet Göker
1First and Third Department of Gynecology and Obstetrics, Şişli Etfal Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey
2Department of Anesthesia, Şişli Etfal Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey
3Depatment of Pathology, Şişli Etfal Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey

Ovarian masses sometimes can be seen as bulky masses reaching to huge amounts. Most pathologic signs can be attributed to compression effect on intraabdominal organs, vascular structures and ascites made by tumor. After removal of such huge pelvic masses, serious clinical hypotension and inferior vena cava (IVC) syndrome can be seen related to the aspiration of high levels of fluid or resection of bulky mass. Here, we present four cases of bulky ovarian masses by means of gynecologic surgery, anaesthesia and pathology.
Case: 54, 35, 39, 42 years old patients having 20 kg and 40x20cm; 14 kg and 40x40x40 cm, 17 kg and 45x50 cm and 53x50 cm adnexal masses respectively were operated. Histopathologies were found each to be the first two borderline mucinous carcinomas, third one was benign endometrioid tumor and the fourth one was mucinous cystadenoma complexed with teratom structures. On preoperative assessment, patients had dyspnea and tachypnea due to huge abdominal distention, blood gas parameters were hypoxic. To prevent supin hypotensive syndrome and other complications peroperatively, cases were evaluated by anesthesiology and the appropriate anesthesia technique was chosen, no major complications were seen in the peroperative or postoperative periods.
Discussion: Giant ovarian cyst excision may be associated with significant mortality. Most of the problems are due to the size of the cyst and to the patient‘s poor condition. Serious problems in this case mainly develop because of intraoperative blood loss and duration of the operation, postoperative hypotension and electrolyte disorders may be seen. Special attention should be paid to ventilator monitoring and hemodynamic assessment peroperatively and intraoperative fluid imbalance, hypotermia and coagulopathy regulation and the operative approach in the planning area needs to be done carefully.

Keywords: Giant ovarian mass, anesthesia, pathology, management

Ovaryan dev kitlelere yaklaşım; jinekolojik, anestetik, patolojik yaklaşım; dört olgu sunumu

Alev Atış Aydın1, Savaş Özdemir, Kaan Pakay, Ulufer Sivrikaya, Nedim Polat, Nimet Göker
1Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 1. ve 3. Kadın Doğum Klinikleri, İstanbul
2Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anestezi Kliniği, Şişli, İstanbu
3Patoloji Kliniği,Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul

Ovaryan kitleler bazen dev boyutlara ulaşabilirler. Bu yüzden de diğer komşu organlara, büyük damarlara kompresyon uygulayıp patoloji yaratabilir, asit oluşturabilirler. Bu derece büyük kitlelerin çıkarılması sırasında çok fazla sıvı aspire edilmesine veya dev kitlenin çıkarılmasına bağlı olarak ciddi hipotansiyon ve İnferior Vena Cava (İVC) sendromu oluşabilir. Burada bu şekilde olan dört olguyu
jinekolojik, patolojik, anestetik açılardan sunmak istedik.
Olgu: 54, 35, 39 ve 42 yaşında olan hastalar sırasıyla 20 kg ve 40x20cm; 14 kg ve 40x40x40 cm; 17 kg ve 45x50cm; ve 53x50 cm kitle saptanıp opere edildiler. Histopatolojik tanıları sırasıyla ilk ikisi borderline müsinöz adenokarsinom, benign endometroid tümör ve son olarak müsinöz kistadenoma eşlik eden teratom şeklindeydi. Preoperatif değerlendirmede, hastaların aşırı abdominal distansiyona bağlı dispne ve taşipnesi vardı ve kan gazları hipoksikti. Supin hipotansiyon ve diğer major komplikasyonları önlemek için gerekli operatif tedbirler alınarak uygun anestezi tekniği ile opere edildiler. Major peroperatif ve postoperatif herhangi bir komplikasyon oluşmadı.
Tartışma: Dev kitle eksizyonları önemli morbidite ile beraber olabilirler. Bu genelde kitlenin büyüklüğüne ve hastanın kötü kondisyonlarına bağlıdır. Eğer operasyon için gerekli tedbirler alınmazsa dev kitleler kanama ve hipotansiyon, elektrolit bozuklukları ile beraber belirgin morbidite ve ciddi problemlere sebep olurlar. Bu yüzden ventilatörle monitorizasyon, hemodinamik değerlendirme, hipotermi ve koagülopati için uygun tedbirler alınıp operasyona multidisipliner hazırlanmalıdırlar.

Anahtar Kelimeler: Dev adneksiyel kitle, anestezi, patoloji, yaklaşım

Corresponding Author: Alev Atış Aydın, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale