Objectives: The objective of the study was to analyze the complications of neurosurgical operations during the COVID-19 pandemic by comparing them with the complications observed in the pre-pandemic period.
Methods: Two groups were formed: (1) Patients who were operated in the 5-month period of the pandemic (March–July 2020) and (2) those who were operated the same operations in the same period 1 year before (March–July 2019). Demographics, characteristics, medical follow-up data, complications, and outcome compared between the groups.
Results: Similar demographics were observed between the groups. The number of all neurosurgical cases and neurotrauma cases decreased by 79% and 68% in pandemic period, respectively. The rate of emergency surgeries was significantly higher in pandemic group (p<0.001). The operation time was significantly longer in pandemic group (p=0.014). Total complication rate was significantly higher in pandemic group (p=0.002). Specifically, the rate of pulmonary complications was significantly higher during pandemic period (p<0.001). The infection rate (p<0.001), antibiotic use (p<0.001), and intensive care unit stay (p=0.023) were significantly higher in pandemic group.
Conclusion: During pandemic period complication rates increased and a higher risk than expected was encountered. Treatment should be performed by taking the precautions and informing the patients about additional risks.
Amaç: COVID-19 pandemisi sırasında beyin cerrahisi operasyonlarının komplikasyonlarını, pandemi öncesi dönemde gözlemlenen komplikasyonlarla karşılaştırarak analiz etmek.
Gereç ve Yöntem: Pandeminin 5 aylık döneminde (Mart - Temmuz 2020) ameliyat edilen hastalar ve benzer ameliyatlar uygulanan, aynı dönemde bir yıl önce (Mart – Temmuz 2019) ameliyat edilen hastalar olmak üzere iki grup oluşturuldu. Demografik özellikler, tıbbi takip verileri, komplikasyonlar ve sonuçlar gruplar arasında karşılaştırıldı.
Bulgular: Gruplar arasında benzer demografik özellikler gözlendi. Pandemi döneminde tüm beyin cerrahisi vakaları 79%, nörotravma vakaları ise 68% azalmıştı. Acil ameliyat oranı pandemi grubunda anlamlı olarak daha yüksekti (p < 0.001). Pandemi grubunda operasyon süresi anlamlı olarak daha uzundu (p = 0.014). Toplam komplikasyon oranı pandemi grubunda anlamlı olarak daha yüksekti (p = 0.002). Spesifik olarak, pandemi döneminde pulmoner komplikasyon oranı anlamlı olarak daha yüksekti (p < 0.001). Enfeksiyon oranı (p < 0,001), antibiyotik kullanımı (p < 0.001) ve yoğun bakımda kalış (p = 0.023) pandemi grubunda anlamlı olarak daha yüksekti.
Sonuçlar: Pandemi döneminde komplikasyon oranları artmıştır ve beklenenden daha yüksek bir risk ile karşılaşılmıştır. Önlemler özenle alınmalı ve ek riskler hakkında hasta bilgilendirilerek tedavi planlanmalıdır. (SETB-2021-06-173)