Objective: The purpose of the study was to determine the contraception method choosen by the volunteer women in family planning.
Study Design: Our study inclueded 246 women who were consúltate for any reason to our family planning center. A sociodemografic questionnaire was applied to all patients face to face.
Results: About 95.5% of the patients believe the importance of family planning, whereas %3.7 patients didn‘t have any idea. As the mariage age decreased the number of child increased (p=0.00423). %48.3 of the patients get their contraceptive material from family planning centers, doctors, nurses and %39.9 get their material both from same way and other ways.%32.9 of the patients consúltate to family planning center for dilatation and curetage, %11 to get injected contraceptive material, %37.8 of them to get intrauterine devices, %2.8 to get condom and %38 of them to get oral contraceptive pills.
Conclusion: Family planning and contraception was not only the womens problem, it must be the whole family and comunity problem.
Amaç: Bu çalışmamızda hastanemize gönüllü olarak aile planlaması için başvuran kadınlarda kontraseptif yöntem seçimi ve uygulamasını etkileyen faktörleri tespit etmeyi amaçladık.
Materyal ve metod: Çalışmamız, Aile Planlaması Merkezi’ne kontrasepsiyonla ilgili herhangi bir nedenle başvuran 246.ka-, din üzerinde, yüz yüze ve anket tarzında yapılmıştır.
Bulgular: Ankete katılanların %95.5’ i aile planlamasının gerekli olduğunu düşünüyordu, gerekli olmadığını düşünenler ise yalnızca %0.8 idi. %3.7’lik grup ise herhangi bir fikri olmadığını belirtti. Kadınlarda evlilik yaşı düştükçe çocuk sayısı istatistikse! olarak anlamlı derecede artmaktadır (p=0.00423). Çalışmamıza katılanların %48.3’ii kullandığı kontrasepsiyon yöntemine ait aracı aile planlaması merkezlerinden, sağlık ocaklarından, doktor, yetkili hemşire gibi sağlık personelinden, %I1,8’i diğer kaynaklardan, %39.9’u ise her iki kaynaktan da sağlamışlardır. Tıbbi personel en fazla başvurulan haber kaynağıdır. Çalışmaya katılan kadınların 81‘i (%32.9) dilatasyon ve küretaj, 27’si (%ll) enjektabl kontraseptif sağlamak, 93’it (%37.8) rahim içi araç sağlamak, 7‘si (%2.8) kondom sağlamak, 38’i ise oral kontraseptif sağlamak için aile planlaması merkezine başvurmuşlardır. Tüm başvuran kadınlarda ortalama dilatasyon ve küretaj sayısı ortalama 1.90±1.58 idi.
Sonuç: Aile planlaması ve doğum kontrolü yalnızca kadınları değil, tüm aileyi ve toplumu ilgilendiren bir olgu olarak değerlendirilmeli ve toplum sağlığının bir parçası olarak ele alınmalıdır.