Objective: Urinary incontinence (UI); is a common health problem; affects people psychologically, physically and socially.In this study we try to determine the prevelance, causes and types of urinary incontinence in the female patients that visited our family medicine primary clinic and also to see the effects of this conditions on patients daily life.
Method: Female patients, aged more then 35 years old who visited our clinic in between 01-31 May 2012 were included in this study.Direct face to face Questionnaire by doctor was applied to each patient. The collected data were analyzed accordinally.
Results: Of total 201 patinets 86 (%42,8) had urinary incontinence. There was significant relation between uriner incontinence age, obesity and menopause (p=0.017; p=0,001; p=0,000). The urge incontinence was the most common type of UI (%43, n=37). There was no relation between UI and parity, delivery type, past urinary / gynecological operation. Regarding effects of UI on life quality.41 patinets had a ICIQ-SF questionnaire scale of more then 5 points and about 1/3 of them asked a doctor help for this.
Conclusıon: Although UI is common problem in females, it has been ignored by the patients and doctors as well. It should be looked for carefully by doctors in all female patients as a whole and in postmenopausal women specially.
Amaç: Üriner inkontinans (Üİ) kişileri psikolojik, fiziksel ve sosyal olarak etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Çalışmamızda Aile Hekimliği Polikliniği’ne başvuran kadınlarda Üİ sıklığı, en sık hangi tip olduğunu, sebeplerini ve bu durumun kişiler üzerine etkilerini tespit etmeyi amaçladık.
Yöntem: Bu çalışma 1-31 Mayıs 2012 tarihleri arasında Şaban Özbek ASM polikliniğine herhangi bir nedenle başvuran 35 yaş üstü kadınlara hekim tarafından yüz yüze anket yöntemi uygulanarak yapıldı. Veriler SPSS 16,0 versiyonuna kaydedildi, ki-kare ve t test kullanılarak istatistiksel değerlendirme yapıldı, p≤0,05 anlamlı olarak kabul edildi.
Bulgular: Çalışmaya katılan 201 hastanın 86’sında (%42,8) Üİ saptandı. Üİ ile yaş; obezite, menapoz arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulundu (p=0.017; p=0,001; p=0,000). Üriner inkontinanslı hastalarda en çok saptanan inkontinans tipi urge incontinansdı (%43, n=37). Gebelik ve parite sayısı; doğum şekli; üriner/ jinekolojik ameliyat olma ile Üİ arasındaki ilişki saptanmadı. ICIQ-SF anketindeki yaşamı etkileme skalasına göre sadece 41 hastanın (%47,7) >5 puan ile Üİ’dan çok etkilendiği ve yaklaşık 1/3’ünün doktora başvurduğu belirlendi.
Sonuç: Üriner inkontinans kadın hasta grubunda sık görülen ancak hastalar tarafından fazla önemsenmeyen, hekimler tarafından da yeterince sorgulanmayan önemli bir sağlık sorunudur. Her yaşta, özelliklede de postmenapozal dönemde olan tüm kadınlarda inkontinans şikayetleri detaylı olarak sorgulanması hastalığın erken tanısını sağlayacaktır