OBJECTIVE: it was assessed the relations between dermatology which has patients of every age group and a wide disease reportoire and the other clinical branches. It was determined the branches being related most in turn. and topics which have precedence in relations aııd causes of that.
STUDY DESIGN: The study was planned as 2 part:
I. it was documented by investigating the consultation forms of all patients who had heen interned in our clinic between 01.01.1993-31.12.1995.
2. it was examined tlıe registritions of consultants required by other clinic between on 1O.O1.1996-17.05.1996.
RESULTS: it was determined that internal medicine, ophthalmology, otorhinolaryrıgology, obstetrics and gynecology and psychiatry in the first three branches the cmı sultations were about nonspesific,symptoms not related directly with dermatology but they were for etiologic and provoking factors in obstetrics and gynecology and psychiatri. The branches requiring consultation from dermatology were internal medicine pediatry, neurology, orthopedics and obstetrics and gynecology.
CONCLUSION: it was concluded that it is useful to continue and develop current relations, but some relations are developed because of some knowledge lacking. On the other hand, connections with the branches, which aren't enough, should he increased to obtain optimal use in diagnosis and therapy.
AMAÇ: Her yaş grubundan hastaya ve geniş bir hastalık repertuarına sahip olan dermatolojinin diğer klinik branşlarla karşılıklı ilişkilerinin bir değerlendirilmesi yapıldı. En sıkı ilişkilerin bulunulduğu klinik dallar sırasıyla saptanarak ilişkilerde öncelik kazanan konular ve nedenleri tartışıldı.
MATERYAL VE METOD: Çalışma iki bölümden oluştu: 1- 01.01.1993 - 31.12.1995 yılları arasında servisimizde yatan tüm hasraların başka kliniklerden istenilen konsültasyon formları incelenerek dökümante edildi.
2- 1O.O1.1996 - 17.05.1996 tarihleri arasında diğer kliniklerin dermatoloji kliniğinden istedikleri konsültasyonların kayıtları incelendi.
BULGULAR: Toplam 474 adet konsültasyon isteğimizin ilk 5 sırasında Dahiliye, Göz, KBB, Kadın-Doğum ve Psikiyatri'nin yer aldığı görüldü. İlk 3 klinik branşta en çok istenen konsültasyonlarını dermatolojik hastalıkla direk ilişkili olmayan nonspesifik semptomları için, Kadın-Doğum ve Psikiyatri'den ise etiyolojik veya tetikleyici faktörlerin araştırılması nedeniyle olduğu belirlendi. Dermatolojiden ise en fazla Dahiliye, sonra Pediatri, Nöroloji, Ortopedi ve Kadın-Doğum'un konsültasyon istediği görüldü.
SONUÇ: Hastaların tanı ve tedavisinde optimal sonuca ulaşmak için mavcut sıkı ilişkilerin devamı ve geliştirilmesinin faydalı olacağını, ancak bir kısım ilişkilerin bilgi eksikliklerinden kaynaklarıdığı. diğer taraftan beklenilenden az ilişkide bulunulan branşlarla da bilgi alışverişinin artırılması gerektiği sonucuna varıldı.