OBJECTIVE: It was intended to determine the association and value of the pathological findings of ungual tissue in alopecia areata.
STUDYDESIGN: 100 patients with alopecia areata were questioned regarding the age of onset ol the disease. The existence and type of onychodystrophia in finger nails were evaluated by means of inspection. The control group consisted of 50 dermatologically ill patients other than alopecia areata. The results of both groups were evaluated statistically.
RESULTS: it was obtained that the overall incidence of onychodystrophy in alopecia areata patients was not significantly higher than that of control group (p>0,05). When nail changes were evaluated separately, it was found that trachyonychia was the only finding significantly associated with alopecia areata (p<0,05) and was more common in severe and chronic ol the disease.
CONCLUSIONS: The incidence of was less than other nail changes in alopecia areata patients, but it was specific for the disease.
AMAÇ: Alopesi areatalı hastalarda tırnak dokusuna ait patolojilerin bu hastalıkla birlikteliği ve değerini belirlemek amaçlandı.
MATERYAL ve METOD: 100 alopesi areata olgusu hastalık ortaya çıkış ve süresi açısından sorgulandı, ellerde onikodistroji ve tipi inspeksiyona dayanarak kaydedildi. Alopesi areata dışı çeşitli dermatolojik yakınmaları olan 50 kişilik bir kontrol grubu oluşturuldu. Her iki grupta elde edilen veriler istatiksel olarak değerlendirildi.
BULGULAR: Alopesi areatalı hastalarda genel olarak onikodistrofi varlığının kontrol grubundakilere oranla belirgin bir artış göstermediği saptandı (p>0.05). Tırnak değişiklikleirinin ayrı ayrı değerlendirilmesinde, trakionişi bulgusunun alopesi arearalı hastalarda anlamlı birlikteli (p<0.05) gösteren tek bulgu olduğu ve daha çok alopesi areatanın yaygın ve kronik formlarında gözlendiği saptandı.
SONUÇLAR: Alopesi areatalı hastalarda diğer tırnak değişikliklerine oranla trakionişinin daha seyrek görüldüğü ancak bunun hastalığa daha özgün olduğu kanısına varıldı.