Objectives: Our aim is to determine prevalence, severity, duration of otorhinolaryngologic symptoms related to coronavirus disease 2019 (COVID-19), and correlation between the test results obtained by oronasopharyngeal swab and the symptoms of these regions by evaluating differences in ear, nose, and throat (ENT) symptoms between laboratory-confirmed COVID-19 patients and clinically and computed tomography (CT)-diagnosed COVID-19 patients.
Methods: The study enrolled patients with a positive polymerase chain reaction (PCR) test diagnosed with COVID-19 that grouped as PCR (+), and those with repeated negative PCR tests but COVID-19 Reporting and Data System (CO-RADS) chest CT findings with high (CO-RADS 5) or very high (CO-RADS 6) similarity to COVID-19 that grouped as PCR(–)/CT(+). Demographic features, general symptoms, and otorhinolaryngological symptoms and severity of disease were evaluated and compared.
Results: The most common ENT symptoms in the PCR(+) group were loss of taste (n=77), loss of smell, and sore throat with respective frequencies of 34.5%, 31.8%, 26.0%, and in PCR(−) CT (+) group loss of taste, loss of smell, and sore throat with respective frequencies 24.6%, 21.1%, and 18.4%. ENT symptom rates were found higher in PCR (+) group (65.0%) according to PCR(–)/CT(+) group (49.1%) with statistically significant difference (p=0.008). Loss of smell rates were found higher in PCR (+) group according to PCR(–)/CT(+) group with statistically significant difference (p=0.037).
Conclusion: Loss of smell and taste were most common ENT symptoms in laboratory-confirmed COVID-19 cases. The presence of COVID-19 should definitely be considered in patients presenting with sudden loss of smell or taste. In addition, loss of smell and otolaryngologic symptoms were more common in laboratory-confirmed COVID-19 according to clinically and computed tomograpy diagnosed COVID-19 cases. There can be a correlation between positive sample region and symptom region. Location of symptoms must be considered for decision of sampling location.
Amaç
Amacımız COVID-19 ile ilgili kulak burun boğaz semptomlarının prevalansını, şiddetini, süresini belirlemek ayrıca laboratuvar tarafından doğrulanmış COVID-19 hastaları ile klinik ve bilgisayarlı tomografi ile teşhis edilmiş COVID-19 hastaları arasındaki kulak burun boğaz (KBB) semptomlarındaki farklılıkları ortaya koyarak; oro-nazofarenks sürüntüsü ile elde edilmiş test sonuçları ile bu bölgeye ait semptomlar arasında ilşki kurmak.
Gereç ve Yöntem(ler)
Çalışmaya, PCR testi pozitif olan hastalar (PCR (+)) ve tekrarlayan PCR testleri negatif olmasına ragmen CO-RADS akciğer BT bulgularının CoVID-19 ile uyumu yüksek (CO-RADS 5) veya çok yüksek (CO-RADS 6) olup kliniği COVİD-19 ile uyumlu olan hastalar (PCR(–)/CT(+))dahil edildi. Demografik özellikler, genel semptomlar, kulak burun boğaz semptomları ve hastalık şiddeti değerlendirildi ve karşılaştırıldı.
Bulgu(lar)
PCR(+) grubunda en sık görülen KBB semptomları sırasıyla tat kaybı ( n=77 %34.5), koku kaybı (%31.8) ve boğaz ağrısıydı (%26.0); PCR(-) CT'de (+) grupta ise sırasıyla tat kaybı (%24.6), koku kaybı (%21.1) ve boğaz ağrısıydı ( %18.4). KBB semptomu görülme oranı PCR(+) grupta (%65,0), PCR(–)/CT(+) (%49,1) gruba göre istatistiksel olarak anlamlı farkla daha yüksekti (p=0,008). Koku kaybı oranı PCR(+) grupta PCR(–)/CT(+) gruba göre istatistiksel olarak anlamlı farkla daha yüksekti (p=0,037).
Sonuç(lar)
Koku ve tat kaybı ve boğaz ağrısı, COVID-19 vakalarında sık görülen KBB semptomları arasındadır. Ani koku veya tat kaybı ile başvuran hastalarda covid-19 varlığı düşünülmelidir. Üst solunum yollarından alınan örnekle PCR(+) tanısı alan hastalar ve klinik ve tomografi ile COVID-19 tanısı konulmuş hastalar arasındaki üst solunum yolu semptomlarının sıklığı ve özellikle de koku kaybının sıklığı arasındaki anlamlı fark pozitif test sonuçları ile semptom bölgesi arasında korelasyon olduğunu düşündürmektedir. Numune alma yeri kararı için semptomların yeri de dikkate alınabilinir. (SETB-2022-03-055)