Objective: Our primary objective in this study was to evaluate whether the size of the abscess affects clinical or laboratory results; also to evaluate efficacy and safety of laparascopy in surgical treatment.
Material and Method: 42 patients diagnosed as having tuboovarian abscess (TOA) who did not respond to medical treatment and underwent laparascopic surgery in last 18 monhts in our clinic were retrospectively analysed.
Results: Mean age of patients was 38.7 years. 16.6% of those were postmenopausal and 14.2% had intrauterine device. Fever above 38 degrees celcius, c-reactive protein (CRP), erithrocyte sedimentation rate, leukocyte count were significantly higher in the group of patients who had abscesses over 7 centimeters. Only one patient had thermal urether injury, none needed secondary operation.
Conclusion: Laparascopy is a very efficient and safe way in surgical treatment of tuboovarian abscess in surgically-experienced centers.
Amaç: Çalışmada primer amacımız tubaovaryan apse tanılı hastalarda apse boyutunun klinik ve laboratuar sonuclarına etkisi ve cerrahi tedavide laparoskopi yönteminin etki ve güvenililirliğini değerlendirmek.
Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde son 18 aylık dönemdeki tubaovaryan apse (TOA) tanısıyla medikal tedaviye yanıt vermeyen 42 adet laparoskopi yapılan hasta retrospektif incelendi.
Bulgular: Yapılan değerlendirmede hastaların ortalama yaşı 38.7 olarak belirlendi. Bu hastaların %16.6’sı menopoz sonrası dönemde iken, %14.2’sinde RİA mevcuttu. Ayrıca apse boyutu 7 cm üzerinde olan grupta 38 derece ustu ateşli hasta oranı, C-reaktif protein (CRP), eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) ve lökosit sayısı anlamlı olarak yüksek bulundu. Yapılan 42 laparoskopi operasyonunda sadece 1 hastada termal ureter hasarı oldu ve ikincil operasyon hiçbir hastaya gerekmedi.
Sonuç: Yeterli cerrahi tecrübe olan kliniklerde TOA cerrahi tedavisinde laparoskopi oldukça güvenli ve etkili bir tedavi olarak görünmektedir.