ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
Comparison of propofol with sevoflurane in laryngeal mask airway applicated urological procedures [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2000; 34(3): 33-36

Comparison of propofol with sevoflurane in laryngeal mask airway applicated urological procedures

A. Başgül, G. U. Sivrikaya, B. Ekşioğlu, M. Bektaş, A. Hancı
Second Department of Anesthesiology and Reanimation, Şişli Etfal Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey

OBJECTIVE: In our study, the effects of anaesthesia with propofol or sevoflurane on haemodynamic parameters and recovery quality was compared in laryngeal mask airway (LMA) applicated patients undergoing short urological procedures.
STUDY DESIGN: After the approval by the Medical Ethics Committee, 38 patients in ASA /-// were randomized into 2 groups. Anaesthesia was induced with fentanyl (1.5 meg.kg ~!) and propofol (3 mg.kg }) in Group I, 02 + N20 (30 % + 70 %) and sevoflurane (6 %) in Group II and LMA was applicated to all patients. Maintanence of anaesthesia was established with propofol infusion (3 mg.kg ‘7. h ~‘) in Group I and with sevoflurane (%2) in Group II. Haemodynamic parameters at 2 min interval, awakening and recovery characteristics were compared. Student’st test and Anova were used for the statistical analyses and p<0.05 was considered as significant.
RESULTS: Haemodynamic parameters were stable in both groups. But the diastolic blood pressure values were significantly lower in Group I than Group II at 4. at 8. minutes. Time to head lift up and to tell own name were significantly shorter in Group I. Recovery quality was "very good" 68 % of patients in Group I and 63 % of patients in Group II.
CONCLUSION: During the anaesthesia with sevoflurane or propofol in LMA applicated patients undergoing short urological procedures, haemodynamic stability was maintaned and recovery quality was evaluated as very good.

Keywords: Laryngeal mask airway, sevoflurane, propofol.

Laringeal Maske Yerleştirilen Ürolojik Girişimlerde Propofol ile Sevofluranın Karşılaştırılması

A. Başgül, G. U. Sivrikaya, B. Ekşioğlu, M. Bektaş, A. Hancı
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, İstanbul

GİRİŞ: Çalışmamızda, kısa süreli ürolojik girişimlerde laringeal maske yerleştirilen hastalarda, propofol ve sevofluran ile sağlanan anestezinin hemodinamiye etkisi ve derlenme kalitesi karşılaştırıldı.
MATERYAL ve METOD: Hastane Etik Kurulunun izniyle, ASA /-//, 38 olgu rastgele 2 gruba ayrıldı. İndüksiyon 1.5 mikrog.kg ‘‘ fentanil ve Grup I‘de 3 mg.kg ‘y propofol, Grup Il‘de %30+ %70 02+N20 ve %6 sevofluran ile sağlandı ve laringeal maske yerleştirildi. İdame grup I‘de 3mg.kg ~ 1.saat ‘ propofol infüzyonu ve grup Il‘de %2 sevofluran ile sağlandı. 2‘şer dakika aralıklarla kaydedilen hemodinamik parametreler, uyanma ve derlenme parametreleri karşılaştırıldı. İstatistiksel analizlerde student t testi ve Anova kullanıldı, p<0.05 anlamlı kabul edildi.
BULGULAR: Hemodinamik parametreler her iki grupta stabil seyretti, ancak 4. ve 8. dakikalarda grup I‘de diastolik kan basıncı, grup ll’ye göre anlamlı olarak düşük bulundu. Başını kaldırma ve adını söyleme zamanları grup I‘de anlamlı olarak kısaydı. Uyanma kalitesi grup I‘de % 68, grup Il‘de % 63 olguda " çok iyi " bulundu.
SONUÇ: Kısa süreli ürolojik girişimlerde laringeal maske yerleştirilen hastalarda sevofluran ve propofolle sağlanan anestezide hemodinamik stabilite korunmuş ve uyanma kalitesi çok iyi olarak değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Laringeal maske, propofol, sevofluran.

Corresponding Author: A. Başgül, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale