Objective: The aim of this study was to investigate radiotherapy effects on carotid intima-media thickness in patients with head and neck tumor.
Material and methods: 30 patients (aged between 20 and 74 years) and a group of 30 age and sex matched controls were studied by ultrasound. The intima-media thickness (IMT) at the far wall of the CCA (common carotid arter) was measured three times and the average value taken in each subject. The IMT of both groups were compared. Risk factors for IMT, including hypertension, smoking, hyperglycemia, history of cerebrovascular accidents and cardiovascular disease were also studied.
Results: The mean value of carotid intima-media thickness in patients with the head and neck cancer group (1.8+1-1.3 mm) was greater than that in normal controls (0.7+1-0.2 mm) and there was statistically significant difference between them (p<0.05). There was no statistically significant difference between the IMT in the right and left CCA within each group of patients (p>0.05). Among all other risk factors, there was no statistically significant difference between two groups (p >0.05).
Conclusion: The findings suggest that patients with irradiation have increased carotid IMT.
Amaç: Bu çalışmanın amacı, baş boyun tümörlü hastalarda radyoterapinin karotis intima media kalınlığına etkilerini araştırmaktır.
Materyal ve metod: Baş boyun bölgesine karotis arterleri de kapsayacak biçimde radyoterapi görmüş 30 hasta (yaş aralığı 20-74) ve yaş-cinsiyet uyumlu asemptomatik 30 olgudan oluşan kontrol grubu, ultrasonografi aracılığıyla görüntülenerek karotis intima media kompleksi (KIMK) kalınlıkları ölçüldü. Her iki grupta KIMK kalınlığı, OKA (ortak karotis arter) posterior duvarının en kalın izlenen yerinden 3’er kere ölçüldü ve ortalama değerleri kaydedildi. Daha sonra iki grubun KİMK kalınlıkları karşılaştırıldı. KİMK kalınlığı için risk faktörleri olan hipertansiyon, sigara, hiperglisemi, hiperkolesterolemi, serebrovasküler hastalık hikayesi ve kardiovaskiiler hastalık her iki grupta da ayrıca değerlendirildi.
Bulgular: Baş boyun tümörlü hasta grubunda ortalama KİMK kalınlığı (1.8+1-1.3 mm) ile kontrol grubu KİMK kalınlığı (0.7 +1-0.2 mm) arasında istatistiksel olarak olarak anlamlı fark bulundu (p<0.05). Her iki grupta da sağ ve sol KIMK kalınlıkları arasında ve risk faktörleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05, p>0.05).
Sonuç: Bulgular radyoterapi alan hastalarda KIMK kalınlığının arttığını göstermiştir.