ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
Evaluation of meningococcemia cases hospitalized in pediatric infectious diseases clinic [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2007; 41(2): 45-50

Evaluation of meningococcemia cases hospitalized in pediatric infectious diseases clinic

Metin Uysalol, Laliz Kadıoğlu, Umut Zubarioğlu, Ezgi Paslı, Leyla Telhan, Feyzullah Çetinkaya
Department of Pediatric Infection, Şişli Etfal Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey

Objective: To evaluate the relation of mortality and morbidity rates with epidemiologic, clinical and laboratory features of patients with meningococcemia retrospectively.
Material and Method: We reviewed epidemiologic, clinical, laboratory and prognosis of 17 patients hospitalized between january 2004 and december 2006 with meningococcemia according to hospital recordings.
Results: Most patients were hospitalized in summer (%52,9). One patient from the 0-2 age group died. Ten patients had meningococcal meningitidis (%58,8), seven had meningococcemia alone. Three patients had trombocytopenia, 8 had coagulopathy. 2 of 3 patients with both trombocytopenia and coagulopathy and 2 of 3 with leukopenia (<5000/mm3) transfered to intensive care unit (1CU). All patients treatment started in first 24 hours after beginning of symptoms.
Conclusion: Early diagnosis, proper antibiotic and agressive supportive therapy keep importance in meningococcemia. Suspicious cases with meningococcal disease must examined carefully and treatment start rapidly and agressively; if necessary patient transfered to 1CU.

Keywords: Meningococcemia, early diagnosis, treatment

Çocuk enfeksiyon hastalıkları servisinde izlenen meningokoksemili olgularımızın değerlendirilmesi

Metin Uysalol, Laliz Kadıoğlu, Umut Zubarioğlu, Ezgi Paslı, Leyla Telhan, Feyzullah Çetinkaya
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Enfeksiyon Kliniği, İstanbul

Amaç: Meningokoksemide görülen mortalite ve morbidite oranlarının, hastaların epidemiyolojik, klinik ve laboratuar özellikleriyle bağlantısını retrospektif olarak değerlendirmektir.
Araç ve Yöntemler: Ocak 2004 ile Aralık 2006 tarihleri arasında meningokoksemi tanısı ile yatan 17 hastanın epidemiyolojik, klinik, laboratuar ve prognozları hastane kayıtlarından gözden geçirildi.
Bulgular: Hastaların çoğu yaz mevsiminde başvurdu (%52,9). Bir hasta öldü ve ölen hasta 0-2 yaş grubundaydı. On hastada meningokokal menenjit (%58,8), 7 hastada sadece meningokoksemi (%41,1) vardı. Üç. hastada trombositopeni, 8 hastada koagülopati saptandı. Trombositopeni ve koagülopatinin beraber olduğu 3 hastanın 2’si ve lökopenisi (<5000/mm3) olan 3 hastanın 2’ si Yoğun Bakım Ünitesine (YBÜ)’ne sevk edildi. Bütün hastaların tedavisi bulguların ortaya çıkmasının ilk 24 saatinde başlandı.
Sonuç: Halen meningokoksemide erken tanı, uygun antibiyotik ve agresif destek tedavileri önemini korumaktadır. Meningokokal hastalık şüpheli olgularda dikkatli bir klinik değerlendirme sonrasında tedavinin hızlı ve agresif bir şekilde başlanması ve gereğinde YBÜ’ne transferi yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Meningokoksemi, erken tanı, tedavi

Corresponding Author: Metin Uysalol, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale