Purpose: Serratus anterior muscle and fascia flap is a reliable and easily malleable flap option for reconstruction of large defects forming after maxillectomies, full thickness defects of the hard palate, or in areas requiring thin coverage as an alternative to temporoparietal fascia flap, parascapular flap or omentum flap. Also due to the digitations of the muscle, this flap may be raised in various situations such as peripheral facial paralysis patients for dynamic functional restoration purposes. Serratus anterior muscle and fascia flap may be raised in
combination with other flaps nourished from the subscapular vascular system as composite tissue in order to reconstruct three dimensional defects with minimal donor site morbidity.
Method: A total of 30 patients were reconstructed with free serratus anterior muscle flap, musculocutaneous flap, osteomusculocutaneous flap or serratus fascia flap between years 1998 and 2011. Twelve patients were female and 18 patients were male with ages ranging between 5 to 66 years. In 16 patients, the defects were located in the head and neck area, in 6 patients the defects were located in the lower extremities. Bare serratus anterior muscle flap was utilized in 9 patients, in the other 21 patients the serratus flap was elevated combined with various other flaps of the subscapular system.
Results: Patients were analyzed in the early and late postoperative period in terms of donor site scar, seroma formation and shoulder movements. Functional loss resulting in winging of the scapula due to thoracicus longus nerve damage was also noted.
Conclusion: Serratus anterior muscle and fascia flap is a multivariate, reliable flap choice especially in patients where thin and functional coverage is required. We utilize this flap with great enthusiasm in our clinic due to minimal site morbidity and satisfying functional results.
Amaç: Serratus fasya flebi özellikle maksilla tümörü sonrası geniş rezeksiyona bağlı defektlerin onarımında ya da damaktaki tam kalınlıkta doku defektlerinin kapanmasında temporoparietal fasya flebi, paraskapuler flep ve omentum flebine güvenilir, elastikiyet kabiliyeti yüksek bir alternatif oluşturmaktadır. Ayrıca bu flebin anatomikaçıdan parmaksı görünümü sayesinde istenilen boyutlarda hazırlanabilmesi, fonksiyonel olarak dinamik transferlerde kullanılabilmesi, subskapuler sistemden hazırlanabilecek diğer fleplerle kombine edilip 3 boyutlu geniş defektleri onarabilmesi ve minimal donör saha morbiditesi sayesinde çok yönlü olarak kullanılabilmektedir.
Yöntem: Kliniğimizde 1998-2011 yılları arasında toplam 30 hastaya serbest serratus anterior kas, kas-deri, kaskemik, fasya flebi ile onarım uygulanmıştır. Hastaların 12’si kadın 18’i erkekti ve yaşları 5 ila 66 arasındaydı.Onaltı hastada baş-boyun bölgesinde, 6’sında üst ekstremitede ve 8’inde alt ekstremite yerleşimli defektlerdi. Onarım yapılan olguların 9’unda serratus kas flebi tek başına kullanılmış, diğer 21 hastada ise 2’li ya da 4’lü olarak subskapüler sistemden hazırlanan fleplerle kombine edilere kompozit olarak kaldırıldı.
Bulgular: Hastalar erken ya da geç postoperatif dönemlerde donör sahada skar, seroma, omuz fonksiyonları açısından subjektif olarak değerlendirildiler. Bu amaçla kolun itme gücü ve abdüksiyon kuvveti sağlam kolla kıyaslandı ve hastalarda kanat skapula görünümü oluşup oluşmadığına bakıldı.
Sonuçlar: Sonuç olarak, serratus kas ve fasya flebi çok yönlü kullanılabilen, güvenilir bir flep seçeneğidir. Özellikle ince bir örtünün gerektiği ve fonksiyonel onarım gerektiren durumlarda diğer fleplere göre üstündür. Kliniğimizde bu flep serbest, pediküllü, kombine olarak oldukça düşük komplikasyon oranları, donör saha morbiditesi ve tatmin edici fonksiyonel sonuçlar elde edilerek uygulanmaktadır.