ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
Prevolance of chromonychia and discoloration of lunula [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2006; 40(2): 33-37

Prevolance of chromonychia and discoloration of lunula

Ilteriş Oğuz Topal, Gonca Gokdemir, Adem Köşlü
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dermatoloji Kliniği, İstanbul

Background and objective: Nail discolouration (chromonychia) may be a helpful diagnostic tool as a part of confirmation of dermatological and systemic disease.There are a few case reports in the literature to date.However, there are no reports about prevalance or etiological factors of chromonychia. We aimed to determine the prevalence and features of chromonychia in our outpatient clinic.
Material and Method: In our open study a total of 1627 patients were randomly recruited from the outpatient clinic of Sisli Etfal Research and Training Hospital, Istanbul, Turkey. Age, sex, race and chief complaint were recorded for each patient. The photographs of the nails of the patients were taken. Results: Chromonychia was present in 338 patients (20.7%) of 1627 patients. The most frequent colours which caused chromonychia were yellow (47.3%), white (25.1%) and red (%15,6). The most frequent disease were onychomycosis (42.3%), leukonychia (25.1%) and henna (15.3%).
Conclusion: Chromonychia includes various etiological factors. Pigmentation abnormalities of nails may suggest systemic and dermatological disease. A careful examination should he made and a wise clinical history should be taken from patients.

Keywords: Chromonychia, leukonychia, nail discoloration, onychomycosis

Kromonişi ve lunula renklenmesinin sıklığı

Ilteriş Oğuz Topal, Gonca Gokdemir, Adem Köşlü
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dermatoloji Kliniği, İstanbul

Giriş ve Amaç: Tırnakta renk değişiklikleri (kromonişi) pek çok dermatolojik veya sistemik hastalığın tanısını destekleyen yardımcı bir bulgudur. Literatürde kromonişi ile ilgili olgu bildirileri mevcuttur ancak, kromonişinih sıklığı ve etyolojisiyle ilgili çalışmalar bulunmamakladır. Bu çalışmada polikliniğimize başvuran hastalarda kromonişi ve hamladaki renk değişikliğinin sıklığını araştırmak amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Açık ve randomize yapılan çalışmamıza Ocak 2005 ve Mart 2005 aykırında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji polikliniğine başvuran 1627 hasta randomize olarak alındı. Bunların arasından tırnağında renk değişikliği olan hastaların tum tırnakları muayene edildi. Yaş, cinsiyet, tırnak rengi ve şekli ile ilgili özellikler kaydedildi ve fotoğraf çekildi.
Bulgular: Çalışmaya alman 1627 hastanın 538’inde kromonişi saptandı (%20,7). Kromonişiye neden olan en sık üç renk değişiklikleri sırasıyla sarı renk (%47,3), beyaz renk (%25,l) ve kırmızı renk (%I5,6) olarak saptandı. Kromonişiye neden olan en sık üç hastalık ise onikomikoz (%42,3), lökonişi (%25,l) ve kınaya bağlı (%I5,3) renk değişikliği olarak bulundu.
Sonuç: Kromonişi farklı etyolojik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Tırnakta renk değişiklikleri sistemik ve dermatolojik hastalığın bir göstergesi olabilir. Bu nedenle hastalardan detaylı anamnez alınmalı ve dikkatli muayene yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Kromonişi, lökonişi, tırnak diskolorasyonu, onikomikoz

Corresponding Author: Ilteriş Oğuz Topal, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale