Amaç: Geriatrik hastalara eşlik eden ko-morbid faktörler cerrahi riski arttırmaktadır. İnguinal herniler yaşlı hastalarda genç hastalara göre daha sık inkarsere olmaktadır. Bu çalışmadaki amacımız, inkarsere inguinal herni nedeni ile opere edilen geriatrik hastaların değerlendirilmesi idi.
Gereç ve Yöntemler: Ocak 2010 – Aralık 2014 tarihleri arasında hastanemiz genel cerrahi kliniğinde yapılan tüm inguinal herrni operasyonlarının kayıtları incelendi. Bunların içinden 65 yaş üzerinde olan ve inkarserasyon nedeni ile opere edilen hastaların verileri bu çalışmaya dahil edildi. Demografik özellikler, operasyon notları, postoperatif yoğun bakım ihtiyacı, hastanede yatış süresi, morbidite ve mortalite kaydedildi.
Bulgular: Bu çalışmaya toplam 72 hastanın verileri dahil edildi. Hastaların %73’ü erkek, yaş ortalaması 77±7 yıl, %25’i ASA IIIE, %70’si ASA IVE ve %5’i ASA VE idi. %21 hastaya inkarsere inguinal herni onarımı yanı sıra intestinal rezeksiyon da uygulanmıştı. Yetmişbir hasta postoperatif yoğun bakım ünitesine transfer edilmişti. Total komplikasyon oranı %24, mortalite oranı %11 saptandı. ASA ve olan olgularda mortalite %25, ASA IVE olanlarda %16 ve ASA IIIE olan olgularda %0 olarak saptandı. En uzun yoğun bakımda ve hastanede yatış süreleri ASA IVE olanlarda 5.18±12.74 ve 9.64±14.35 gün olarak saptandı.
Sonuçlar: İnkarse herni nedeniyle opere edilen geriatrik hastalarda morbidite ve mortalite artmış olarak saptanmıştır. Bu nedenle bu hastalarda preoperatif hazırlığın özenle yapılmasını, hastaların mümkünse elektif opere edilmesini, hasta ve yakınlarının morbidite ve mortalite ile ilgili ayrıntılı bilgilendirilmesini önermekteyiz.
Objective: Comorbidities in geriatric patients increase the surgical risk. Inguinal hernias are more prone to incarceration in geriatric patients compared to young patients. In this study, we aimed to evaluate the outcomes of geriatric patients, who underwent surgery for incarcerated inguinal hernia.
Material and Methods: Between January 2010 and December 2014, chart reviews of patients with inguinal hernia were retrospectively performed. Data of patients older than 65 years who underwent inguinal hernia repair due to incarceration were included in this study. Demographics, surgical data, postoperative period, length of hospital stay, morbidity and mortality were recorded.
Results: Data of 72 patients were included in this study. 73% of the patients were male, and the mean age was 77±7 years; 25% of patients were with American Society of Anesthesiologists Scoring System (ASA) III, 70% were with ASA IV and 5% were with ASA V. Additional intestinal resection was required in 21% of the patients. Seventy-one patients were transferred to the postoperative intensive care unit. Postoperative complication rate was 24%, and overall mortality rate was 11%, Mortality rate was 25%, in patients with ASA V, 16% in patients with ASA IV. Length of intensive care and hospital stay was highest in patients with ASA IV (5.18±12.74 and 9.64±14.35 days, respectively).
Conclusions: Morbidity and mortality rate were observed higher in geriatric patients, who underwent inguinal hernia repair due to incarceration. Therefore, careful preoperative preparation should be done in these patients. the patients should underwent elective surgery, and patient and relatives should be informed about morbidity and mortality.