Purpose: Cigarette is one of the independent and alterable risk factors of Coronary Artery Disease. Despite the importance of this matter has been well comprehended and efforts against cigarette smoking performed in developed societies, it is still an important societal problem. Today, a clear data in our hand is that cigarette smoking is an independent risk factor which can affect the lipid metabolism.In this study.changes in lipid profile in relation to time by giving up smoking have been evaluated.
Materials and methods: This study was conducted on 60 people who smoke cigarettes and are willing to give up smoking out of our hospital staff (physician, nurse and assistant health personnel) and their relatives. Total cholesterol and HDL- cholesterol levels of the individuals were determined in blood samples taken in the morning after 12 to 14 hours of fasting. And the ratios of total cholesterol to HDL- cholesterol of all the subjects were calculated. These individuals were assessed for lipid profiles again I month and 3 months later.
Findings: Mean age, smoking period and daily cigarette consumption of the subjects in our study were 40,3 ± 11,4 years, 16,7 ± 7,0 years and 21,9 ± 6,07 cigarettes per day respectively. There was no significant difference between total cholesterol levels tested before and 1 month and 3 month after giving up smoking. On the other hand, in HDL- cholesterol levels, a statistically highly significant increase was detected / month after giving up smoking compared to before giving up. And there was no statistically significant difference in HDL- cholesterol levels of the individuals between 1 month after and 3 months after giving up smoking.
Conclusion: Cigarette smoking causes serious alterations in lipid metabolism. However the effect of smoking is not permanent. Temporary depressive effect on 11DL- cholesterol levels begins to recover in 30 days after stopping cigarette smoking.
Amaç: Sigara, koroner arter hastalığının bağımsız ve değiştirilebilir risk faktörlerinden birisidir. Her ne kadar gelişmiş toplamlarda bu konunun önemini kavrayıp sigara karşıtı çalışmalar yapılsa da, sigara içimi halen tiim dünyada en yay¬gın ve önemli toplumsal sağlık problemlerinden biri olarak varlığını sürdürmektedir. Bugiin elimizde varolan en önemli bilgilerden biri, sigaranın lipid metabolizmasına etki edebilen bağımsız bir risk faktörü olduğudur. Bu çalışmada sigaranın bırakılması ile lipid profilinde oluşan değişiklikler zamana bağlı olarak değerlendirilmiştir.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma hastanemize kontrol amacı ile başvuran sigara içeıı ve sigarayı kesin olarak bırakmak iste¬yen 60 kişi üzerinde yapılmıştır. Bireylerin total kolesterol, HDL kolesterol düzeyleri 12-14 saatlik açlıktan sonra, sabah alınan kaıı örneklerinde tayin edilmiş ve tiim bireylerin Total Kolesterol!IIDL kolesterol oranları hesaplanmıştır. Daha sonra sigarayı bırakan bu bireyler: lipid profilleri açısından 1 ve 3 ay sonra tekrar değerlendirilmeye alınmıştır.
Bulgular: Çalışma grubunda yer alan bireylerin yaş ortala¬ması 40.3±11.4 yıl, sigara içme süresi I6.7±7.0 yıl, sigara tüketimi ise (tane/gün) 21.9±6.07 olarak tespit edilmiştir. Si¬garayı bırakmadan öııce bakılan total kolesterol değeri ile si¬garayı bıraktıktan sonra I. ve 3. ayda bakılan total kolesterol değerleri arasında anlamlı bir fark elde edilmemiştir. Ancak sigarayı bırakmadan önce bakılan HDL değeri ile, bıraktık¬tan 1 ay sonra bakılan HDL değeri arasında istatistiksel ola¬rak ileri derecede anlamlı bir değişme kaydedilmiştir. HDL kolesterol değerinin 1. ve 3. ay değerleri arasında ise anlamlı bir fark tespit edilememiştir.
Sonuç: Sigara içimi lipid metabolizmasında ciddi değişikliklere neden olmaktadır. Ancak sigaranın etkisi kalıcı değildir. HDL kolesterol düzeyleri üzerindeki geçici depresif etkisi; sigara içiminin kesilmesi ile 30 gün içinde düzelmeye başlamaktadır.