ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
Computer-Assisted Circular External Fixator in the Treatment of Wrist and Forearm Deformities: Functional and Radiological Outcomes [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2025; 59(1): 1-7 | DOI: 10.14744/SEMB.2025.56659

Computer-Assisted Circular External Fixator in the Treatment of Wrist and Forearm Deformities: Functional and Radiological Outcomes

Muharrem Kanar, Yusuf Sulek, Harun Akbas, Gungor Alibakan, Bilal Gok, Raffi Armagan
Department of Orthopedics and Traumatology, University of Health Sciences Türkiye, Sisli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, Istanbul, Türkiye

Objectives: Wrist and forearm deformities are usually due to congenital or post-traumatic causes. These deformities cause progressive pain and limitation of motion and impair quality of life. Acute correction with radius and/or ulna osteotomy and fixation with plate or wire can be applied in treatment, but complications such as vascular/nerve damage, malunion and inadequate correction may be encountered. Treatment with circular external fixators provides correction without residual deformity and is safer because it can provide deformity correction and gradual lengthening both intraoperatively and postoperatively. Computer-assisted circular external fixators (Ca-CEF) facilitate the correction of complex deformities by allowing postoperative deformity planning to be redone. In this study, we analyzed wrist or wrist deformities treated with Ca-CEF.
Methods: The hospital database was searched for patients who underwent surgery for wrist and forearm deformity between 2010 and 2020. Demographic data, radiographic and functional measurements of the patients were evaluated. Preoperative and postoperative forearm supination, pronation, wrist flexion and extension, Visual Analog Scale (VAS), Disabilities of the Arm, Shoulder, and Hand (DASH) score, Mayo Wrist Score and grip strength were measured. Radiological measurements of radius, ulna lengths, radial inclination and volar tilt were performed. Postoperative complications were analyzed. Preoperative and postoperative data of the patients were analyzed statistically.
Results: A total of 14 patients were included in the study. The mean age of the patients was 17.1 years (11-34), 8 were female and 6 were male. The mean follow-up period was 18.4 months (6.8-32.9). The planned anatomical correction was achieved in all patients. The mean differences between preoperative functional and radiographic data and postoperative data were 7.8 (p=0.029) for forearm supination, 14.64 (p<0. 001), 6.17 kg for Grip Strength (p=0.001), 3.07 for VAS (p<0.001), 21 points for DASH Score (p=0.003), and 22.14 points for Mayo Wrist Score (p=0.004), which were statistically significantly better. No major complications were observed in any patient.
Conclusion: The study showed that Ca-CEF provides functional improvement and radiological improvement and is a safe treatment method with low complication rates. This method stands out as an effective option in the treatment of complex deformities.

Keywords: Computer-assisted, computer-assisted surgery, deformity correction, external fixators, hexapod, Madelung deformity, Taylor spatial frame, wrist joint

El Bileği ve Önkol Deformitelerinin Tedavisinde Bilgisayar Destekli Dairesel Harici Fiksatör: Fonksiyonel ve Radyolojik Sonuçlar

Muharrem Kanar, Yusuf Sulek, Harun Akbas, Gungor Alibakan, Bilal Gok, Raffi Armagan
Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği, İstanbul

Amaç: El bileği ve ön kol deformiteleri genellikle doğumsal veya travma sonrası nedenlere bağlı olarak görülür. Bu deformiteler ilerleyici ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olur ve yaşam kalitesini bozar. Tedavide radius ve/veya ulna osteotomisi ile akut düzeltme ve plak veya tel ile tespit uygulanabilir ancak damar/sinir hasarı, malunion ve yetersiz düzeltme gibi komplikasyonlarla karşılaşılabilir. Sirküler eksternal fiksatörler ile tedavi hem intraoperatif hem de postoperatif aynı anda deformite düzeltme ve kademeli uzatma sağlayabildiği için rezidü deformite kalmadan düzeltme sağlar ve daha güvenlidir. Bilgisayar destekli sirküler eksternal fiksatörler (Ca-CEF) ise ameliyat sonrası deformite planlamasının yeniden yapılmasına olanak sağlayarak karmaşık deformitelerin düzeltilmesini kolaylaştırmaktadır. Bu çalışmada, Ca-CEF ile tedavi edilen el bileği veya önkol deformitesi olan hastaların radyolojik ve fonksiyonel sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık.
Yöntem: Hastane veri tabanında 2010 ve 2020 yılları arasında el bileği ve önkol deformitesi nedenli opere edilen hastalar tarandı. Ca-CEF ile tedavi edilen hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik verileri ile radyografik ve fonksiyonel ölçümleri değerlendirildi. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası önkol supinasyon, pronasyon ve el bileği fleksiyon ve ekstansiyonu, Visual Analog Scale (VAS), Disabilities of the Arm, Shoulder, and Hand (DASH) skoru, Mayo El Bileği Skoru ve kavrama güçleri ölçüldü. Radyolojik olarak radius, ulna uzunlukları, radial inklinasyon ve volar tilt ölçümleri gerçekleştirildi. Ameliyat sonrası komplikasyonlar incelendi. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası verileri istatistiksel olarak analiz edildi.
Bulgular: Çalışmaya toplam 14 hasta dahil edildi. Hastaların 8’i kadın 6’sı erkek olup ortalama yaşları 17.1 (11-34) idi. Ortalama takip süreleri 18.4 ay (6.8-32.9) idi. Tüm hastalarda planlanan anatomik düzetmeye ulaşıldı. Hastaların ameliyat öncesi fonksiyonel ve radyografi verileri ile ameliyat sonrası veriler arasındaki farkların ortalamaları önkol supinasyon için 7.8 (p=0.029), el bileği fleksiyon için 14.64 (p<0.001), kavrama güçleri için 6.17 kg (p=0.001), VAS için 3.07 (p<0.001), DASH skoru için 21 puan (p=0.003), ve Mayo el bileği skoru için 22.14 (p=0.004) puan olup istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha iyiydi. Hiçbir hastada majör komplikasyon görülmedi.
Sonuç: Çalışma, Ca-CEF’in fonksiyonel iyileşme ve radyolojik düzelme sağladığını, aynı zamanda düşük komplikasyon oranlarıyla güvenli bir tedavi yöntemi olduğunu göstermiştir. Bu yöntem, karmaşık deformitelerin tedavisinde etkili bir seçenek olarak öne çıkmaktadır. (SETB-2024-12-211)

Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli, bilgisayar destekli cerrahi, deformite düzeltme, eksternal fiksatörler, hexapod, Madelung deformitesi, Taylor uzaysal çerçeve, el bileği eklemi

Corresponding Author: Muharrem Kanar
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale