ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
The Medical Bulletin of Sisli Etfal Hospital - Med Bull Sisli Etfal Hosp: 39 (1)
Volume: 39  Issue: 1 - 2005
ORIGINAL RESEARCH
1.Atopic dermatitis and recent advances in the treatment
Feyzullah Çetinkaya
Pages 7 - 11
Abstract |Full Text PDF

2.Haemostatic parameters in hypertensive patients and relationship with target organ damage
N. Deniz Esin, Aslan Çelebi, Vildan Ercan, Deniz Koç, Elmas Biberci, İsmail Ekizoğlu, Yüksel Altuntaş
Pages 12 - 18
Amaç: Hipertansif olgularda Hedef Organ Hasarı (HOH) ile hemostatik parametreler arasındaki ilişkiyi araştırdık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 55 hipertansif olgu ile 25 sağlıklı normotansif olgu alındı. Olgularda 8-10 saatlik açlık sonrası karıda hemostatik parametreler; fibrinojen, D-dimer, protrombin zamanı (PTZ), aktive edilmiş parsiyel tromhin zamanı (aPTT), tromhosit sayısı ve tipid parametreleri (total kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol ve trigUserid) bakıldı. HOH olarak hipertansif nefropati, hipertansif retinopati ve sol ventrikül hipertrofisi (SVH) değerlendirildi.
Bulgular: Hipertansif olgularda kontrol grubuna göre HDL-kolesterol seviyeleri diişiik (p<0.001), LDL-kolesterol (p<0.001) ve Irigliserid (TG) seviyeleri (p<().()()l) yüksek saptandı. Hipertansif olgularda serum a PTT, fibrinojen ve D-dimer düzeyleri kontrol gruplara göre anlamlı olarak yüksek (p<0.001) saptanırken, tromhosit sayısı ve PTZ açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Hipertansif olgularda fibrinojen ve D-dimer seviyeleri retinopati, nefropati ve SVH olan olgularda olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,05).
Sonuçlar: Hipertansif olgularda a PTT, fibrinojen ve D-dimer se¬viyelerinin yüksek bulunması hipertansiyonun hemostaz bozukluğuna sebep olduğunu göstermektedir. Yüksek fibrinojen ve D-dimer seviyeleri HTda HOH ile ilişkilidir.
Objectives: We investigated the relationship between target organ damage (TOD) and haemostatic parameters in hypertensive patients.
Methods and Materials: Fifty-five hypertensive patients and 25 healthy subjects. Were enrolled in this study after 8-10 hours of fasting haemostatic parameters; fibrinogen, fibrin D-dimer, protrombin time (PT), partial thromboplastin time (PIT), platelets, and lipid parameters (total cholesterol, HDL-cholesterol, LDL- cholesterol, triglycerides) have been studied in blood sample. To determine target organ damage, hypertensive nephropathy, hypertensive retinopathy and left ventricle hypertrophy were evaluated.
Results: In hypertensive group HDL-cholesterol levels were lower (p<0.001) and LDL-cholesterol (p<0.001) and triglyceride levels (p<0.001) were higher than healty subjects. In hypertensive group, the levels of serum fibrinogen and D-dimer were higher (p <0.001) than that of healty subjects. No signi¬ficant differences have been found in terms of platelets and PT when hypertensive patients and control groups were compared. It has been found that there is significant relationship between ha¬emostatic parameters and TOD in hypertensive patients (p<0.05). Serum fibrinogen and D-dimer levels were higher (p<0.()01) in hypertensive patients with TOD.
Conclusions: As fibrinogen and D-dimer levels were found hig¬her in hypertensive patients than healty subjects, it is considered that hypertension is related with haemostatic disorders. High le¬vels of fibrinogen and D-dimer are related with TOD.

3.Effects of patient controlled axillary analgesia and continuous axillary infusion with 0.2% ropivacaine for postoperatif pain relief
Türkan Şanlıer, Leyla Türkoğlu Kılınç, Ayşe Hancı, Melahat Karatmanlı Erol, Banu Burgutoğlu
Pages 19 - 23
Amaç: Prospektif, randomize çalışmamızda, el ve örıkol cerrahisi yapılan hastalarda postoperatif ağrı kontrolunda 2 mg/ml ropivakainin 24 saat sürekli aksiller infüzyonu ve hasta kontrollü aksiller analjezide etkinliği ve güvenliği incelendi.
Gereç ve Yöntem: Operasyondan önce hütiin hastalara 40 ml %0.75’Iik ropivakainle aksiller brakial pleksus bloğu yapıldı ve perinöral kat et er takıldı. Operasyon sonrası hastalar rasgele 2 gruptan birine dahil edildi: %0.2 ropivakainle hasta kontrollü aksiller analjezi (bolus: 0.25 nıg/kg, kilit süresi 60 dk.) veya sürekli aksiller infüzyon ( 0.25 mg/kg/saat). iştira - hatteki postoperatif ağrı visiiel analog skala ile değerlendirildi. Ek analjezik tüketimi ve yan etkiler kaydedildi.
Bulgular: Postoperatif analjezi kalitesi ve analjezik tüketimi her iki grupta da benzer bulundu. Postoperatif ilk 24 saat total lokal anestezik tüketimi hasta kontrollü analjezi grubunda 72.71 ±38.95 mg ve sürekli infüzyon grubunda 386,40± 106.85 mg olarak kaydedildi (p<0.0001). Motor blok derecesi sürekli infüzyon grubunda daha derindi. S istemik lokal anestezik toksisitesine ait hiçbir semptom ve bulgu gözlenmedi.
Sonuç: Bu çalışma, cerrahi sonrası ilk 24 saat daha az lokal anestezik volümü ile tam ağrı kontrolü ve motor fonksiyonlarda daha erken derlenme sağlayan hasta kontrollü aksiler analjezinin (%0.2 ropivakain, bolus 0.25 mg/kg) ortaya koymaktadır.
Objective: In our propective, randomized study, analgesic efficacy and safety of 24 h continuous axillary infusion or patient controlled axillary analgesia of 2 mg/ml ropivacaine for postoperative pain relief were investigated in patients undergoing hand and forearm surgery.
Study Design: P re operatively, all patients received an axillary brachial plexus block (0.75% ropivacaine, 40 ml) and perineural catheter. Postoperatively, patients were randomly assigned one of two groups: patient controlled axillary analgesia with 0.2% ropivacaine (bolus: 0.25 mg/kg, lockout period: 60 min) or continuous axillary infusion of 0.2% ropivacaine at 0.25 mglkglh. Postoperative pain at rest was assessed by visual analog scale. Supplementary analgesic consumption and side effects were recorded.
Results: Postoperative analgesia quality and analgesic consumption were similar in both groups. Total consumption of local anesthetic during 24 h was 72.71±38.95 mg in patient controlled axillary group and 386.40±106.85 mg in continuous axillary infusion group (j-><0.0001). The degree of motor block was deeper in continuous group. No sign or symptom of systemic local anesthetic toxicity was observed.
Coclusion: This study demonstrates that, patient controlled axillary analgesia of 0.25 mg/kg, 0.2% ropivacaine provides adequate pain relief and earlier recovery of motor function with less local anesthetic volume during 24 h after surgery.

4.Determination of reference values in the individuals living Edirne and neighborhood region: plasma lipid profile
Hakan Erbaş, Sevil Demirkıran, Şendoğan Gülen
Pages 24 - 31
Amaç: Edirne ve çevresinde yaşayan bireylerin trigliserid, LDL. HDL ve total kolesterol referans değerlerinin belirlenerek, yöre insanının hiperlipidemi ile yakından ilişkili olan aterosklerotik kalp damar hastalıkları açısından potansiyel risk tablosunu ortaya koymaktır.
Gereç ve Yöntem: Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi‘ ııe başvuran ve doğum yeri Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ olan hastaların plazma trigliserid, LDL, HDL ve total kolesterol düzeyleri istatistiksel olarak değerlendirilmiş ve yöremize ait plazma lipid profili belirlenmiştir.
Bulgular: Tüm yaş grupları için ortalama trigliserid, LDL, HDL ve total kolesterol değerleri bulunmuştur. Trigliserid düzeyleri erkeklerde kadınlara göre, total kolesterol, LDL ve HDL kolesterol düzeyleri kadınlarda erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur (p<0.001).
Sonuçlar: Edirne ve çevre itlerinde yaşayan bireylerde aterosk!erotik kalp hastalıkları yönünden direk ilişkili olan plazma trigliserid, LDL ve total kolesterol düzeyleri oldukça yüksek, bu hastalıklara karşı koruyucu bir faktör olarak gösterilen HDL kolesterol değerlerinin düşiik bulunması, yöremiz insanının bu hastalıklara karşı oldukça duyarlı olabileceğinin bir göstergesidir.
Objective: To determine the reference intervals for triglyceride, LDL, LIDL and total cholesterol in the individuals living Edirne and neighborhood region and therefore, to present any possible risk factors to face with for the development of coronary artery diseases which were associated with hyperlipidemia in these population.
Study Design: Patients, born and lived in Edirne, Kirklareli and Tekirdag, applied to Hospital of Trakya University Faculty of Medicine included in this study and their plasma triglyceride, LDL, IIDL and total cholesterol levels were determined. Obtained data were istatistically treated to establish the regional reference values.
Results: The mean plasma triglyceride, LDL, HDL and total cholesterol levels were determined for all the age groups. Although triglyceride levels were higher in men when they were compared to women, LDL, HDL and total cholesterol levels were found to he higher in women (p<().()()l ).
Conclusion: Finding of both the high plasma triglyceride, LDL and total cholesterol that were found to be directly associated with increased risk of developing coronary artery diseases and low HDL cholesterol levels that also reported to have a protective role on these conditions may indicate that the regional population might be sensitive for developing coronary artery disease.

5.Knee joint magnetic resonance imaging in symptomatic patients
Nuran Yılmaz, Ahmet Mesrur Halefoğlu, A. Deniz Kahraman, Barış Türk, Abdullah Mahmutoğlu, Muzaffer Başak
Pages 32 - 36
Bu çalışmada amaç, diz Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ile semptomatik 634 olguda-‘elde edilen bulgulara gö¬re sık görülen diz eklem patolojilerini retrospektif olarak değerlendirmektir. Bu çalışına Orak 2003-Mayıs 2004 tarihleri arasında Şişli Etfal Hastanesi Radyoloji Kliniği‘ne başvuran semptomatik 634 olgunun MRG dosyaları incelenerek gerçekleştirildi. Diz eklemine ait konjenital, ııeoplastik ve inflamatuar lezyonlan içeren olgular çalışmaya dahi! edilmedi. Hastalar 1.5-Tesla MRG cihazı (Picker-Eclipse) ve diz koili kullanılarak MRG tetkikine alındı. Tüm hastalar için sagital, korona! ve aksiyel planlarda MR görüntüleri elde edildi. Olguların 34E i (% 53.7) erkek, 293‘ii (% 46.3) kadın olup ortalama yaş 53.6 (22-76) idi. Hastalarda en sık rastlanan patolojiler sırası ile eklem içi efiizyon (%63,72), medial meni skii s yırtığı (%47.R0), ön çapraz bağ yırtığı (%2R,86), Baker kisti ( % 26.RI), lateral meniskiis yırtığı (%IR.92), medial (% 14.19) ve lateral meniskiis dejenerasyonu (% 9.62) idi. Daha az sıklıkda rastlanan diz eklem patolojileri ise, kemik kontüzyoııu (ezilme) (% 3.7R), kondıvmalazi patella (2.36), arka çapraz bağ yırtığı (% 2.2), medial (% 2.R4) ve lateral (% 1.73) kolla terci! bağ yırtıkları idi. Noninvazif bir yöntem olan MRG‘nin ırıultiplanar görüntüleme yeteneği ve yumuşak dokular hakkında oklukça iyi bilgi vermesi nedeni ile hemen hemen tüm diz eklem patolojilerinde fizik muayene ve düz grafilere tamamlayıcı ayrıca diagnostik artroskopi veya cerrahi öncesi yo! gösterici yöntem okırak tercih edilmesi gerektiği sonucuna varıldı.
The goal of this study is to present the most common knee pathologies according to Magnetic Resonance Imaging (MR!) appearances of symptomatic 634 knee patients. The data of symptomatic 634 cases were analysed between January 2003 and May 2004. Patients were examined with MRl using 1.5 Tesla MRI device (Picker-Eclipse) and knee coil. For all patients sagittal, coronal and axial ¡Pains MRI images were obtained. 341 (53.7%) patients were male and the remaining 293 (46.3) were female. The average age was 58.6 ( 22-76). Intra-articularfluid collection (63.72%), medial meniscal injuries (47.80%), anterior cruciate ligament injury (28.86%), Baker‘s cyst (% 26.81), lateral meniscal injuries (18.92%), degeneration of medial (14.19%) and lateral menisci (9.62%) were the most common knee pathologies encountered. The less common pathologies were contusion (3.78%), chondromalasia of patella (2.36%), posterior cruciate ligament injury (2.2%), medial (2.84%) and lateral (1.73%) collateral ligament injuries respectively. MRI was established as the diagnostic procedure of choice, supplemental to the physical examination and plain x-ray studies for virtually all suspected disorders of the knee. MRI may serve as the second opinion before knee arthroscopy or surgery.

6.Spinal anestezi uygulanan olgularda remifentanilin farklı dozlarının sedasyon, hemodinami ve solunum parametreleri üzerine etkisi
B. Çağla Özbakış Akkurt, G. Ulufer Sivrikaya, Leyla T. Kılınç, Melahat K. Erol, Ayşe Hancı, Ebru H. Koç
Pages 37 - 41
Amaç: Çalışmamızda, spinal anestezide remifentanilin farklı dozlarının sedasyon, hemodinami ve solunum parametreleri üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve yöntem: Hastane Etik Kurulu izniyle ASA 1-11 grubundan, ürolojik operasyon geçirecek 46 olgu çalışmaya alındı. Ol¬gulara operasyondan I saat önce 1000 cc Ringer laktat verildi, 0.02 mg.kg-1 midazolamla premedikasyon uygulandı. Standart spinal anestezi sonrası, sensorial blok T10 seviyesine ulaşınca cerrahinin başlamasına izin verildi. Olgular 0.5 microg.kg-I remifentanil uygulandıktan sonra rasgele üç gruba ayrıldılar. Remifentanil infüzyonu Grup l’de 0.015 mikrog.kg-1.dk-1, Grup II‘de 0.03 mikrog.kg-1.dk-1, Grup III‘de 0.05 mikrog.kg-1.dk-1 hızıyla gerçekleştirildi. Sistolik, diastolik arter basınçları, kalp atım hızı, solunum sayısı, sensorial blok seviyesi, sedasyon seviyesi 5 dk aralıklarla, kaydedildi. Yan etkiler ve derlenme değerlendirildi.

Bulgular: Sistolik, diastolik arter basınçları Grup III‘de Grup I ve İR ye göre düşüktü. Anlamlı fark 15.dkda mevcuttu. Sedasyon skoru Grup UR de 20-45.dklarda Grup 1 ve II’ye göre anlamlı olarak yüksekti. Diğer parametreler gruplar arasında benzer olarak değerlendirildi.

Sonuç: Remifentanil çalışmamızda her üç dozda uygulammında spinal anestezi sırasında yumuşak bir hemodinamik profil ve uygun sedasyon seviyesi oluşturmuştur. Bununla birlikte remifentanilin yüksek dozda uygulamalarında solunum depresyonu açısın¬dan takibi uygun olacaktır.
Objective: In our study, we aimed to assess the effects of different doses of remifentanil on sedation, haemodynamic and respiration parameters in spinal anaesthesia.

Study design: After the approval by the Medical Ethics Committee 46 patiens in ASA 1-11, undergoing urological operation were enrolled the study. AH patients received 1000 cc lactated ringer solution 1 hour before operation and premedicated with 0.02 mg.kg-1 midazolam. After standard spinal anaesthesia surgery was allowed when sensorial block was reached to thlO. All patients received 0.5 microg.kg-1 remifentanil at the beginning of the operation and randomised into three groups. Remifentanil was infused in a rate of 0.015 microg.kg-1.min-1 in Group 1 or 0.03 microg.kg-1.min-1 in Group II or 0.05 microg.kg-1.min-1 in Gro¬up 111. Systolic, diastolic arterial pressures, heart rate, respiration rate, sensorial block level, sedation score were recorded every 5 minutes. Side effects were observed and recovery was evaluated.

Results: Systolic and diastolic arterial pressure values were lower in Group III than Group I and II. The difference was significant at 15.min. Sedation score values were significantly higher in Group III than Group I and II at 20.-45. min. Other study parameters were comparable between the groups.

Conclusion: Remifentanil provided a smooth haemodynamic profile and an adequate sedation level during spinal anaesthesia, thus appears to be an appropriate sedative agent in our study. Remifentanil induced respiratory depression requires cautious administration of this agent when used in higher doses.

7.Evaluation of demographic data of the patients with glaucoma and their compliance to therapy
İsmail Öncül, Ulviye Yiğit, Hasan Vatansever, Ersin Oba, Fatma A. Koca
Pages 42 - 46
Amaç: Glokom bilimimizde takip edilen olgularımızın demografik verilerini ve medikal tedaviye uyumIarını değerlendirmek. Yöntem: Kasım 2002-Mayıs 2003 tarihleri arasında Şişli Etfal Hastanesi Göz Polikliniği’nde takibi yapıları İ77 glokomlu olgunun 343 gözii incelendi. Olgular yaş, cinsiyet, aile anamnezi, glokom tipi, eşlik eden sistemik hastalıklar, refraksiyon kusuru, glokom tedavisine haşlandığında ölçülen ilk göz içi basıncının ortalama değeri, göz içi basıncının medikal yada kombine tedavi ile kontrol altıncı alınması, meclika! tedavide kullanılan ilaç sayısı ve medikal tedaviye uyum parametrelerine göre sınıflandırıldı. Sadece cerrahi tedavi uygulanıp takip edilen olgular çalışmaya da¬hil edilmedi.
Bulgular: Ortalama yaş 64.6±ll, erkek/kadın oranı 58/119, aile anamnezi %ll.3 olarak saptandı. Olgularımızın %70.68’ i primer açık açılı glokom, %l1,69’u dar cıçılı glokom, %5.9‘u afak-psödofak glokom, %4.43’ii psödoeksfoliasyoıı glokomu, %2.7’si pigmenter glokom, %0.5‘i juvenil glokom, %4.3’ii diğer sekonder glokomlardan oluşuyordu. %I2.02 ile diabet, %9.6 He hipertansiyon, %9.7 diabet ve hipertansiyon en sık eşlik eden sistemik hastalıklar olarak gözlendi. %29.57 lıipermetropi, %18.30 miyopi, %45.13 enıe trop i, %7.3 mikst astigmatizmet saptandı. Tedavi başlangıcındaki ilk ölçümde ortalama göz içi basıncı 23.0+8.1 nınıHg bulundu. Göz içi basıncı kontrolü olgularımızın %76.70‘inde medikal tedavi, %23.30’unda medikal ve cerrahi tedavi kombine uygulanarak sağlandı. Her iki gurupta kullanılan ortalama ilaç sayısı 1,73±0.72, tedaviye uyum 0-3 cırcısı derecelendirmede %4.55’i 0, %7.95‘i I, % 12.50‘si 2, %75’i 3 olarak değerlendirildi.
Sonuç: Günümüzde medikal tedavi ile biiyük başarılar elde etmemize rağmen olgularımızın ilaç kullanımlarının biiyiik oranda düzensiz olduğunu gördük. Amacımız poliklinik koşullarında olgularımızı daha iyi bilgilendirerek dalıcı düzenli ilaç kullanımım sağlamaktır.
Purpose: To evaluate demographic data of the patients that cire followed up in our glaucoma department ancl their compliance to medical therapy.
Study Design: 343 eyes of 177 glaucoma patiens that had followed up in our glaucoma department ofSiçli Etfal Hospital between November 2002 and May 2003 were examined.Patients were classified according to: age, sex, family history, type of glaucoma, accompanying systemic diseases, refractive errors, mean intraocular pressure measured at the onset of the treatment, control of the intraocular pressure either by medical or combined therapy, number of drugs that were used and compliance of the patients to medical therapy. The patients who had only surgical therapy were excluded from our study.
Results: Mean age was 64.6±lI years cunt male/female ratio was 581119, family history were present in II.3%, 70.68% of the patients had primary open angle glaucoma, 11.69% had narrow angle glaucoma, 5.9% aphakicpseuclophakic glaucoma, 4.43% pseudoexfoliative glaucoma, 2.7% pigmentary glaucoma, 0.5% juvenile glaucoma, 4.3% had secondary glaucoma. 12.02% of patients had accompanying diabetes, 9.6% hypertension, 9.7% diabetes and hypertension. 29,57% hypermetropic/, 18,30% myopia, 45,13% emmetropia, 7.3% mixed astigmatism was identified. Mean intraocular pressure before the treatment was 23.0±8.I mniHg. 76.70% of cases had medical treatment and 23.30% of cases had medical and surgical treatment. Mean number of drugs used in both groups was 1.73±0.72. Compliance to treatment was graded as within the range of 0-3. 4.55% was as se seel as 0, 7.95% as 1, 12.50% as 2,and 75% as 3.
Conclusion: Nowadays, although great success is obtained in the medical treatment of the glaucoma,we observed poor medication compliance in great proportion of our cases. Our aim is to educate patients in clinical conditions and improve their compliance with the medical regimen.

8.The results of single dose betametasone application in preterm labours and its effectivity
Suna Özdemir, Birgül Güraslan, Özgür Akbayır, Hakan Güraslan, Nurdan Nurullahoğlu, S. Nihan Karakaya, Onur Erol, Ahmet Gülkılık
Pages 47 - 55
Amaç: Bu çalışmada, tek doz antenatal steroid uygulaması, ile doğum arasındaki sürenin uzunluğunun perinatal sonuçlara etkisini araştırdık. İlk 7 gün sonuçları ile 8-14 gün sonuçlarını. karşılaştırarak steroid etkisinin bir hafta sonra devam edip etmediğini saptamayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, perinatoloji kliniğimize preterm eylem nedeni, ile başvuran 28 ile 34. gebelik haftalar arasında doğum yapmış 82 olgu alındı. Olgulara ait bilgiler ve doğan bebeklerin antenatal izlem dosyaları retrospektif olarak değerlendirildi. Betametazon uygulama protokolünü tamamlamış 1-7 gün arasında doğum yapmış 59 gebe (Grup I), 8-14 gün arasında doğum yapmış 23 gebe (Grup II) saptandı.
Bulgular: Gruplar arasında en sık rastlanan neona t al komplikasyonlar (Respiratuar di stres sendromu (RDS), intraventrikiller kanama (İVK), nekrotizan enterekoUt (NEK), sepsis, hiperbilirubinemi, açısından yapılan istatistiksel analizlerde anlamlı bir fark saptanmadı.
Sonuç: Gruplar arasında en sık rastlanan neoncıtal komplikasyonlar açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptamadık.
Objective: In this study we have researched, perinatal effects of the duration of the time period between the single dose antenatal steroid application and the labour. By matching the first 7 days data and the data between days 8-/4 we intended, to achieve whether there was a duration of steroid effect one week later after the steroid administration. Study Design: We included subjects who attended to our perinatology clinic and gave birth between 28th and 34th weeks of gestational age. The data of the subjects and the babies given birth were retrospectively evaluated. Eighty-two subject who filled the study criteria were included to the study. Fifty- nine pregnant women who completed their betamethasone protocol and gave birth between 1-7 days, formed the group I. the rest 23 pregnant women who gave birth between days 8-14 formed the group 2. Results: There was no significant statistical difference between the groups about the most frequently observed neonatal complications.(Rrespiratory distress syndrome (RDS), int- raventricular hemorrhage (IVH), necrotizing enterocolitis (NEC), sepsis, hyperbilirubinemia) Conclusions: There was no significant statistical difference between the groups about the most frequently observed neonatal complications.

CASE REPORT
9.Anaesthetic management in a case with Mobius syndrome
Ayda Başgül, Ayşe Hancı, Deniz Gökçe
Pages 56 - 58
Mobius sendromu nadir görülen konjenital bir bozukluktur. Teşhis kriteri abducens ve fascial sinirin genellikle çift taraflı konjenital felcinin varlığıdır. Orofasiyal anomaliler, ekstremite maiformasyonları ve diğer kranyal sinirlerin tutulumuda sıklıkla sendroma eşlik eder. Olgu sunumuzda Mobius sendromlu çocukta anestezi uygulamasını literatür tarayarak gözden geçirmeyi ve bu vakadaki deneyimimizi paylaşmayı amaçladık.
Mobius syndrome is a rare congenital disorder. The diagnostic criteria is usually bilateral congenital facial and abducent nerve palsy. Orofacial anomalies, limb malformations and involvement of other cranial nerves also may be commonly associated with the disorder. In our presentation, we aimed to reviewed the anesthetic management, in a child who has Mobius syndrome and to look over the literature knowledge related with this matter.

10.A case of epidormoid carcinoma following lupus vulgaris
Ercan Çakmak, İsmail Kuran, Gürsel Turgut, Damlanur Sakız
Pages 59 - 61
Lupus vulgaris (LV), deri tüberkülozunun nadir görülen ve yumuşak dokularda kronik ilerleyici bir yıkım oluşturarak atrofik skarlaşmaya yol açan bir tipidir. Hastalığın etkenleri Mycobacterium tuherculosis veya M. bovis, nadir olgularda bacillus Calmette-Guerin (BCG) aşılamasıdır. Etkenin saha¬ya inokiilasyonu sıklıkla hematojen, lenfatik veya başka bir tüberküloz lezyonundan direkt yayılımladır; çok nadiren primer inokülasyon oluşabilir (I). LV’nin en sık görülen komplikasyonları, skar kontraktürü ve ülsere lezyonların sekonder enfeksiyonlarıdır; nadir de olsa bu lezyonlardan tümör gelişebilmektedir (yassı epitel hücreli kanser, bazal hücreli kan¬ser, sarkom ve lenfoma) (2). Bu çalışmada, sağ dizinde LV zemininde yassı epitel hücreli kanser gelişen bir olguyu sunuyoruz.
Lupus vulgaris (LV) is a rare form of cutaneous tuberculosis producing slowly progressive destruction of the soft tissues followed by atrophic scarring. The disease is caused by Mycobacterium tuberculosis or M. bovis and, in rare cases, by bacillus Calmette-Guerin vaccination. The inoculation is usually by hematogenous, lymphatic or direct spread from another tuberculous lesion. There is rarely a primary inoculation. The most frequently seen complications of LV are scar contracture and secondary infections of ulcerated lesions. Occasionally tumor (squamous cell carcinoma, basal cell carcinoma, sarcoma and lymphoma) can develop from these lesions. In this study, we are presenting a case of squamous cell carcinoma formation following LV on the right knee.

11.Anesthetic approach to acromegaly (case report)
Gökçen Başaranoğlu, Veysel Erden, Hamdi Delatioğlu
Pages 62 - 63
Akramegalik hastalarda entübasyon güçlüğü haçta olmak üzere hipertansif, gastrointestinal, re nal ve diabetle ilgili problemler olabilir. Bu olgu sunumunun amacı; akromegalili bir hastanın anestezik yaklaşımını gözden geçirmektir.
Acromegalyc patients have some problems such as at first difficulties entubation and also hypertansif, gastrointestinal, renal and diabetes. The purpose of this case report is to review the anesthetic approach in a patient with acromegaly.

LookUs & Online Makale