ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
The Medical Bulletin of Sisli Etfal Hospital - Med Bull Sisli Etfal Hosp: 33 (2)
Volume: 33  Issue: 2 - 1999
ORIGINAL RESEARCH
1.Plasma PAl-I Levels in Patients With Type II Diabetes Mellitus
Nezaket Eren, Fatma Turgay, Erdinç Serin, Sevgi Soyöz
Pages 19 - 22
AMAÇ: Bu çalışmada NIDDM'li hastalarda plazma PAi/ seviyelerinin, diabetik regülasyonu gösteren HhA/c, komplikasyon/arın göstergelerinden biri olan mikroabüminüri ve metabolik bozukluğun göstergesi olan kolesterol ve trigliserid ile ilişkisini araştırdık.
MATERYAL VE METOD: Çalışma grubumuzu 5-25 Haziran 1997 tarihleri arasında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi diabet polikliniğine başvuran, daha önce NIDDM tanısı konmuş 48 hasta oluşturdu. PAI-I ölçümü ELISA yöntemi ile çalışıldı. HbAlc ölçümü immunoassay yöntemi ile Boehringer Mannheim HhA/c kiti kullanılarak
Hitachi 717 oıoanalizörürıde yapıldı. Mikroalbümin ölçümü nefelometrik olarak çalışıldı.
BULGULAR: Diabetik hasta grubumuzu (rı=48), mikroalhüminürisi normal sınırlarda olanlar (Grup I) (30 mglgün) (ıı=28), mikroalhüminürisi normalden yüksek olanlar (Grup Il) (30-/40 mglgürı) (n=/7) ve makroalhüminürisi olanlar (Grup III) (>140 mglgürı) (rı=8) olmak üzere üçe ayırdık. Bu üç gruba ait değerleri kendi "aralarında ve sağlıklı kontrol grubu (n= /8) değerleri ile karşılaştırdık. Hasta
ve kontrol gruplarında ölçülen ortalama PAi-/ düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (Sırasıyla 16±16.4 nglml; /3.5±5.4 nglml; p=0./37). Diabetik hasta gruplarım (Grup/, Grup il, Grup il/) karşılaştırdığımızda ise sonuçlar yine PAI-I için istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05).
SONUÇ: Çalışmamızda PAI-I ile HbAlc arasında pozitif korelasyon, aP7T ile PAI-I arasında zayıf negatif bir korelasyon Fardı. Hastalarımızda anlamlı derecede yüksek PAI-I seviyelerine rastlamamızı hasta grubumuzun regüle diabetiklerden oluşmasına bağladık.
OBJECTIVE: in this study we investigated the relation of PAl-1 levels in plasma with HbAlc which indicates diabetic regulation, microalbuminuria which is one of the signs of the complications, cholesterol and triglyceride which indicates uncontrolled metabolic regulation in patients with NIDDM.
STUDY DESIGN: 48 patients with NIDDM who have been admitted to the diabetes clinic in Şişli Etfal Hospital between.lune 5-25, 1997 were included in this study. PAl-I levels were determined with EL/SA. HBAlc levels were measured with immunoassay in Hitachi 717 autoanalyzer utilizing Boehringer Mannheim reactives. Nephelometric measurement was performed for microalbumin.
RESULTS: Diabetik patients were studied in three groups(n=48). Group f consisted of patients with normal mia()albuminuria levels (<30 mglday) (n=28). Group il patients with high microalhuminuria levels (30-/40 mglday) (n=l7). Group l/1 patients with macroalbumirıuria (>140 mg/day) (n=B). The results of the three groups were compared among themselves and with the results of the control group (n=/8). No statistically significant difference in PAl-I levels was found Between study and control groups (16±16.4 nglml, 13.5±5.4 nglml respectively) (p=0./37). Similarly no statistical difference was observed among group 1, group il and group l/1 (p>0.05).
CONCLUSION: in this study we observed a positive correlation between PAl-I and HhAlc: and a weak negative correlation between aPTT and PAI-I. We attribute the significantly high PAl-1 levels in our patients to the fact that our study group consists of diabetic patients with good metabolic control.

2.Approach To The Neonates With Suspected Congenital Heart Disease
Mersiye Salihoğlu, Ayşe Palanduz, Leyla Yolar, Müjde Arapoğlu, Derya Kılıç, Nimet Kayaalp
Pages 23 - 27
AMAÇ: Bu çalışmada doğumsal kalp hastalığını düşündüren belirti ve bulgulara sahip yenidoğanların değerlendirilmesi amaçlandı.
MATERYAL VE METOD: Ekim 1996-Ekim 1998 tarihleri arasında Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan
Kliniğine yatırılan hastalardan dispne, siyanoz, taşikardi, kalpte üfürüm, hepatomegali ve herhangi bir konjenital anomali saptananlar doğumsal kalp hastalığı yönündentelekardiyografı ve elektrokardiyografi ile değerlendirildi. Uygun hastalarda pediatrik kardiyoloji konsültasyonu istendi, ekokardiyografi yapıldı.
BULGULAR: 34 bebek doğumsal kalp hastalığı ön tanısı ile izlendi. I 8' i (%52. 9) erkekti. 1 O olgu (%29.4) 2500 gramın altındaydı, 7 olguda (%20.5) akraba evliliği öyküsü vardı. 6 bebekte (%17.6) siyanoz saptandı, 26 bebekte (%76.4) kalpte üfürüm duyuldu. Telekardiyografı ile 16 hastada kardiyomegali, 3 hastada pulmoner vaskülarizasyonda artış görüldü. 18 bebekte EKG bulgusu saptandı. 19 hastaya ekokardiyografi yaptırıldı. Doğumsal kalp hastalığı sıklığı %0.6 olarak hesaplandı.
SONUÇ: Doğumsal kalp hastalığı düşünülen bebeklerin fizik muayene,Jelekardiyografı ve EKG ile değerlendirilip seçilmiş olguların pediatrik kardiyoloji merkezlerine sevki kısıtlı olanaklara sahip klinikler için en uygun yaklaşımdır.
OBJECTIVE: This study is designated to evaluate the neonateswith signs and symptoms implicating congenital heart disease.
STUDY DESIGN: Among the admissions to the Neonatal Clinic in Şişli Etfal Hospital from October 1996 to October 1998, the patients with dyspnea, cyanosis, tachicardia, cardiac murmur, hepatomegaly and any congenital anomaly were assessed with respect for congenital he art disease by telecardiography and electrocardiography. When appropriate pediatric cardiology consultation and echocardiography were performed.
RESULTS: A total of 34 babies were followed up with the suspicion of congenital heart disease, 18 of them (52.9%) were boys. 10 babies (29.4%) weighed 16ss than 2500 grams. Consanguineous marriage was detected in 7 cases (20.5%). 6 babies (17.6%) had cyanosis and cardiac murmurs were auscultated in 26 (76.4%). Cardiomegaly was noted in 16 patients (47%) and increased pulmJ!nary vascularity
in 3 (9% ). 18 babies had distinctive electrocardiographic signs. Echocardiography was performed in 19 patients. The incidence of congenital heart disease was estimated ta be 0.6%.
CONCLUSIONS: Neonates with the suspicion of congenital heart disease should be evaluated with physical examination, telecardiography, electrocardiography. Selected cases should be referred to pediatric cardiology specialty centers. This is the best approach for the clinics with limited facilities.

3.The Comparison Of Two Selective Media For lsolation Of Campylobacte

Pages 28 - 29
AMAÇ: Campylohacter izolasyonunda iki seçici besiyerinin karşılaştırılması.
MATERYAL VE METOD: Mayıs 1995 ile Eylül 1996 tarihleri arasında S.B. Ankara Hastanesi Klinik Mikrobioloji
ve Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğine naşvuran ishalli 700 hastanın dışkı örnekleri Skirrow seçici besiyeri (SKM) ve modifiye charcoallı deoksikolat agar'a (CCDA) ekildi.
BULGULAR: Her iki besiyerinde de 21 (%2.9) C.jejurıi, I (%0.1) C. coli, 1 (%0.J) C.fetus izole edildi. SKM' defetal flora çok yoğun olarak ürediği halde CCDA'da %15 oranında üredi. Kontaminantların çoğu mantarlardı.
OBJECTIVE: To comparison the isolation of Campylobacter in two selective media.
MATERIAL AND METHOD: Between May /995 and September 1996, 700 diarrhea stool were inoculated to Skirow media and modifiated charcoal deoxicolate selective media.
RESULTS: 21 (2.9%) C.jejuni, 1 (0.1%) C. coli, 1 (0.1%)C.feıus isolatedfrom two selective media.

4.The Comparison Of Two Selective Media For lsolation Of Campylobacte
Elif Öztürk, Elif Kaş, Esra Alp, Nilgün Acar
Pages 28 - 29
AMAÇ: Campylobacter izolasyonunda iki seçici besiyerinin karşılaştırılması.
MATERYAL VE METOD: Mayıs 1995 ile Eylül 1996 tarihleri arasında S.B. Ankara Hastanesi Klinik Mikrobioloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğine başvuran ishalli 700 hastanın dışkı örnekleri Skirrow seçici besiyeri (SKM) ve modifiye charcoallı deoksikolat agar'a (CCDA) ekildi.
BULGULAR: Her iki besiyerirıde de 21 (%2.9) C.jejuni, I (%0.1) C. coli, 1 (%0.J) C.fetus izole edildi. SKM' defetal flora çok yoğun olarak ürediği halde CCDA'da %15 oranında üredi. Kontaminantların çoğu mantarlardı.
OBJECTIVE: To comparison the isolation of Campylobacter in two selective media.
MATERIAL AND METHOD: Between May /995 and September 1996, 700 diarrhea stool were inoculated to Skirow media and modifiated charcoal deoxicolate selective media.
RESULTS: 21 (2.9%) C.jejuni, 1 (0.1%) C. coli, 1 (0.1%) C.feıus isolated from two selective media.

LookUs & Online Makale