ISSN : 1302-7123 | E-ISSN : 1308-5123
Comparison of effects of additional carvedilol and metoprolol therapy in patients with myocardial infarction on insulin resistance and serum lipid profile [Med Bull Sisli Etfal Hosp]
Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2004; 38(1): 34-39

Comparison of effects of additional carvedilol and metoprolol therapy in patients with myocardial infarction on insulin resistance and serum lipid profile

Okcan Basat, Sema Uçak, Erkan Öztekin, Selçuk Şeber, Akm Kürklü, Dilek Argon, Yüksel Altuntaş
Second Department of Internal Diseases, Şişli Etfal Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey

Objective: Cardioprotective effects and diminishing the in¬farct size in myocardium is well known features of beta bloc¬king agents. Previous studies showed that cardevilol has the same effects. The aim of our study was to compare the effects of carvedilol; an alpha-] and non "ive beta blocking agent and metoprolol, a "ive beta blocking agent, on insulin resistance and serum lipid levels in patients after myocardial infarction.
Study Design: Forty patients aged between 30 to 70 and BMI=25-30 kg!m2; who attended to our coronary intensive care unit within 24 hours of their angina and diagnosed as myocardial infarction with ST segment elevation are included in our study. Metoprolol 50mg/day (group I, n=20) or carvedilol 6.25mglday (group 2, n=20) was added to their combined therapy of acetylsalicilic acid, ramipril, isosorbide mononitrate and atorvastatin. Patients were followed up for 12 weeks. Baseline to week 4 and week 12 in fasting blood glucose, serum lipid profile, BMI, C-peptide, insulin and HO¬MA-IR levels were measured.
Results: In group 1, after 12 weeks of metoprolol therapy HOMA-IR, insulin and C-peptide levels were significantly higher than baseline (p=0.002, p=0.008 ve p=0.000, respectively) and week 4 (p=0.00I, p=0.64 ve p=0.014, respectively). In group 2, after 12 weeks of carvedilol therapy we observed the significant reduction of HOMA-IR, insulin and C- peptide (p=0.002, p=0.000, p=0.008, respectively).
Conclusion: The data of this study showed that in patients after myocardial infarction, an added carvedilol therapy provided an improvement in insulin resistance.

Keywords: Carvedilol, metoprolol, insulin resistance, myocardial, infarction.

Miyokard infarktüsü sonrası hastalara eklenen karvedilol ve metoprolol tedavilerinin insülin direnci ve serum lipidleri üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması

Okcan Basat, Sema Uçak, Erkan Öztekin, Selçuk Şeber, Akm Kürklü, Dilek Argon, Yüksel Altuntaş
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2. İç Hastalıkları Kliniği, İstanbul

Amaç: Beta blokerlerin kardiyoprotektif etkisi ve irıfarkt alanında azalmaya yol açtığı bilinmektedir. Karvedilolün de bu etkiye sahip olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Amacımız Myokard infarktusü sonrası hastalarda bir alfa-I + non-selektif beta bloker olan karvedilol ile selektif beta blokaj etkisine sahip olan metoprololün insülin direnci ve serum li- pid düzeyleri üzerine olan etkilerini karşılaştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek merkezli, rcındomize, açık, prospektif bir çalışma olarak planlanmıştır. Koroner Yoğun Bakım Ünitesi‘ ne ağrısının ilk 24 saatinde başvurmuş, ST elevasyonlu MI tanısı almış, vücut kitle indeksi (VKI) =25-30 kg/m2 olan, 30-70 yaş arası toplam 40 hasta çalışmaya alın¬dı. Hastalara standart ASA, romipril nitrat ve atorvastatiıı te¬davisi ile beraber metoprolol 50mg/gün (Grup I, n=20) veya karvedilol I2.5mg/giin (Grup 2, n=20) şeklinde beta bloker tedavisi düzenlendi. Tüm hastalar 12 hafta boyunca izlendi. Hastalarda başlangıç, 4. ve 12.hafta sonunda açlık kan şekeri, serum lipid profili, VKI, C-peptid, insülin ve HOMA-IR değerleri bakıldı.
Bulgular: Metoprolol grubunda HOMA-IR, insülin ve C-pep¬tid düzeyinde 12.hafta sonunda başlangıca (p=0.002, p=().0()8 ve p=0.000, sırasıyla) ve 4.Iıafta sonuna göre (p=0.00I, p=0.64 ve p=0.014, sırasıyla) anlamlı bir artış saptandı. HOMA-IR, C-peptid ve insülin düzeyleri karvedilol grubunda 12.hafta sonunda anlamlı düzeyde azalmıştı (p=0.002, p=0.000, p=0.008, sırasıyla).
Sonuçlar: Çalışmamız myokard infarktüsü sonrasındaki hastalarda başlanan karvedilol tedavisinin insülin direncinde düzelme sağladığını göstermiştir.

Anahtar Kelimeler: Karvedilol, metoprolol, insülin direnci, miyokard, infarktüsü

Okcan Basat, Sema Uçak, Erkan Öztekin, Selçuk Şeber, Akm Kürklü, Dilek Argon, Yüksel Altuntaş. Comparison of effects of additional carvedilol and metoprolol therapy in patients with myocardial infarction on insulin resistance and serum lipid profile. Med Bull Sisli Etfal Hosp. 2004; 38(1): 34-39

Corresponding Author: Okcan Basat, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale