Objectives: In this study, records of the children who underwent Computed Tomography of the Brain (CTB) were reviewed to increase the awareness of pediatricians to protect patients from radiation, whether CTB was used with right indications or if it was determinative for diagnosis.
Methods: In total, in this study, 342 cases applied to our Pediatric Emergency Polyclinic between January 2005-December 2010 were retrospectively evaluated regarding complaints at admission, neurological examination and CTB results. The sensitivity and specificity of the neurological examination in detecting the CTB pathology was determined.
Results: The results were normal in 319 of the 342 cases with CBT and abnormal in 23, out of which abnormal CTB results were only in three (0.99%) of the 301 patients with normal neurological examination results and in 20 (48.8%) of 41 patients with abnormal neurological examination results. The difference between the two groups was statistically significant (p=0.001). The sensitivity and specificity of the neurological examination in detecting CTB pathology were 87% and 94%, respectively.
Conclusion: Detailed neurological examination of the patients in the pediatric emergency department has a key role in determining the indications for CTB. Clinical follow-up should guide neuroradiological imaging in children with normal results of the neurological examination.
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocuk hekimlerinin hastayı radyasyondan koruma farkındalığını artırmak, Bilgisayarlı Beyin Tomografisi (BBT)’nin doğru endikasyonda kullanılıp kullanılmadığı ve nörolojik muayenenin belirleyici faktör olup olmadığını değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler: Ocak 2005-Aralık 2010 tarihleri arasında Çocuk Acil Polikliniği’mize başvuran travma dışı, kronik hastalığı olmayan ve BBT çekilen 342 olgunun retrospektif olarak, başvuru şikayeti, nörolojik muayene bulguları ve BBT sonuçları değerlendirildi. Nörolojik muayenede saptanan patoloji ile uyumlu anormal BBT bulgu varlığının sensivite ve spesifitesi hesaplandı.
Bulgular: BBT çekilen 342 olgunun 319’unda sonuçlar normal, 23 olguda anormal olarak değerlendirilmişti. Nörolojik muayenesi normal olan 301 hastanın sadece 3’ ünde (%0.99) BBT sonucu anormal olarak rapor edilmişti. Nörolojik muayenesi anormal olan 41 hastanın ise 20’sinde (%48.8) BBT anormal olarak saptanmıştı. İki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0.001). Nörolojik muayenede saptanan patoloji ile uyumlu anormal BBT bulgu varlığının sensivitesi %87 ve spesifitesi %94 olarak hesaplandı.
Sonuç: Çocuk acil servis hastalarında ayrıntılı nörolojik muayene BBT çekim endikasyonunu belirlemede anahtar role sahiptir. Nörolojik muayenesi normal olan çocuklarda nöroradyolojik görüntülemenin hemen yapılmayıp, klinik takip sonucuna göre karar verilmesi daha uygun bir yaklaşım olabilir. (SETB-2018-05-079)